انستیتو ادیولوژی آریانا: خدمات جامع تخصصی شنوایی و سمعک
مدیریت مرکز تخصصی شنوایی شناسی آریانا با تجربه ای بیش از 24 سال در ارزیابی های عمومی و تخصصی شنوایی شناسی نوزادان، شیرخواران، کودکان و بزرگسالان و مشاوره، ارزیابی و تجویز و تنظیم سمعک برای تمام گروه های سنی تمام سعی خود را در جهت کسب رضایت بیماران و مدد جویان و حصول نتیجه مطلوب و ارائه راهکارهای مناسب به مراجعین خود نموده است.
بهره مندی از بهترین و ارزشمندترین طیف تجهیزات تخصصی شنوایی شناسی در چندین دپارتمان مختلف (دپارتمان ارزیابی عمومی و تخصصی شنوایی بزرگسالان، دپارتمان ارزیابی عمومی و تخصصی شنوایی نوزادان و شیرخواران، دپارتمان آزمایش های عمومی و تخصصی کودکان، دپارتمان الکترواکوستیک و توان بخشی شنیداری، دپارتمان الکتروفیزیولوژیک شنوایی، لابراتوار سمعک و دپارتمان وزوز گوش) و تعهد مرکز برای فراگیری مداوم بروز ترین علوم مرتیط در حیطه شنوایی شناسی بالینی و توانبخشی در داخل و خارج از کشور جهت ارائه به مراجعین و تجربه ای بیش از دو دهه در مشاوره، ارزیابی و توان بخشی بیمار مبتلا به کم شنوایی و وزوز گوش در مراکز دولتی(مراکز توان بخشی سازمان بهزیستی) و خصوصی از مشخصات انستیتو ادیولوژی آریانا می باشد.
بدین منظور مدیریت انستیتو از مدت ها قبل نیاز به ارتقا آگاهی عمومی درباره شنوایی را تشخیص داده و به همین منظور ضمن توسعه سخت افزاری و پرسنلی، برنامه هایی را برای آموزش گروه های مختلف جامعه در ارتباط با اهمیت شنوایی و مفاهیم اجتماعی، روانی و احساس کم شنوایی و همچنین راه حل های موجود برای افراد کم شنوا تدوین و اجرا نموده است .
اهداف این برنامه ها بر 4 زمینه کلیدی تمر کز دارند :
1-پیشگیری از کم شنوایی(Prevention)
2-شناسایی سریع کم شنوایی و تشخیص افتراقی دقیق کم شنوایی (Early detection & Diagnosis)
3-راه حل هایی برای کم شنوایی و کمک به عموم مردم برای بهتر شنیدن (Solution)
4-حمایت از کم شنوایان و کسانی که نزدیک به کم شنوا شدن هستند (Support)
هدف ما شناسایی سریعتر کم شنوایان و ارائه بهترین خدمات تشخیصی (بالینی) و توانبخشی شنیداری با بکار گیری کاملترین مجموعه دستگاهای شنوایی شناسی و پرسنل مجرب و دانشگاهی در اسرع وقت می باشد.
پیشگیری از کم شنوا شدن:
براساس تحقیقات کم شنوایی شایعترین و در عین حال قابل پیشگیری ترین ناتوانی جسمی است. تحقیقات موجود شیوع کم شنوایی را حدود 10٪ در کل سنین نشان می دهد. کم شنوایی در دو نوع مادرزادی و اکتسابی می تواند ایجاد شود که در خصوص موارد مادرزادی باید برنامههای پیشگیری از کم شنوایی بر مشاوره ژنتیک و سلامتی جنین در حین بارداری فوکوس داشته باشد و پس از خروج جنین از مجرای تناسلی مادر؛ برنامه پیشگیری بر سلامتی عمومی نوزاد و حفاظت از شنوایی و درمان هر چه سریعتر بیماریهایی که شنوایی را درگیر می کنند، تمرکز مییابد. بهتر است عوامل زمینه ساز کم شنوایی را به خانوادهها بشناسانیم تا به این هدف مهم دست پیدا کنیم. به همین دلیل با چاپ بروشورها و تراکتها در تیراژ وسیع و راه اندازی یک سایت اینترنتی جامع و فعالیت در فضای مجازی تلگرام و اینستاگرام ؛ انستیتو آریانا بر این عقیده است که می توان سطح آگاهی عمومی را بالا برد .
شناسایی سریع کم شنوایی و تشخیص افتراقی دقیق کم شنوایی:
دپارتمان های ارزیابی های عمومی و تخصصی شنوایی در انستیتو آریانا به طور مجزا برای بخشهای نوزادان و شیرخواران ، کودکان و بزرگسالان به طور کامل و با بهترین دستگاههای کلینیکی شنوایی شناسی تجهیز شده و با تجربه حدود 20 ساله در ارزیابی های شنوایی ، تمامی آزمایشهای شنوایی را برای همه ی سنین اجرا می نماید.
بر این باوریم که برای یک اقدام درمانی یا توانبخشی دقیق و درست، برخورداری از ابزار های قابل اعتماد و دقیق و از برترین برندهای اروپایی و آمریکایی لازم و ضروری است و در این راستا در انستیتو آریانا به روز بودن و فول آپشن بودن دستگاههای ادیولوژیک از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
در بخش غربالگری شنوایی نیز تمامی دستگاه های غربالگری شنوایی از برندهای برتر اروپایی و آمریکایی بکار گرفته شده اند تا با حداکثر دقت و کمترین ضریب خطای ممکن نوزادان و شیرخواران کم شنوا هر چه سریعتر شناسایی و وارد مرحله تشخیص افتراقی و مداخلات درمانی شوند. در این راستا آریانا به این نیز بسنده نکرده و با تاسیس بنیاد آریانا و با شعار کودک و سلامت شنوایی و به منظور شناسائی سریعتر کم شنوایان و بیماران کم سن مستعد یا دچار کم شنوایی، طرح غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران و کودکان زیر سن 6 سال را به اجرا در آورده است و با تامین بهترین تجهیزات کامپیوتری ارزیابی اتوماتیک شنوایی و پرسنل مجرب و در سطح مهد کودکها و پیش دبستانیها و حتی مدارس ابتدایی این طرح را عملیاتی کرده است.
راه حل های موجود برای کم شنوایی و کمک به عموم مردم برای بهتر شنیدن:
پس از کشف کم شنوایی توسط خود فرد کم شنوا و یا اطرافیان، گام بعدی بررسیهای کامل شنوائی شناسی به منظور تعیین نوع ومحل ضایعه شنوایی است. گاهی کم شنوایی ناشی از بیماریهایی است که شنوایی را درگیر میکنند (Hearing disorder) و با علاج بیماری، کم شنوایی هم برطرف میشود. ولی گاهی کم شنوایی بصورت یک معلومیت ماندگار و پیشرونده یا ثابت (Hearing handicap) می باشد که دیگر چاره ای جز استفاده از سمعک و وسایل کمک شنوایی نیست. در صورت درمان پذیری کم شنوایی، شنوائی شناس بیمار را به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع می دهد و در صورت درمان ناپذیر بودن راسا وارد مراحل مشاوره و تجویز و ارزیابیهای تخصصی توان بخشی شنوایی می شود. حتی گاهاً ممکن است پزشک متخصص گوش و حلق و بینی درمان بیماری (خصوصاً در کودکان) راچند سال به تعویق انداخته و استفاده از سمعک را تا زمان جراحی تجویز کند.
اگر چه سمعکهای قدیمی حائز کیفیت خوبی برای معلولین شنوایی نبودند و مشکلات عدیده ای چون عدم کنترل بلندی صدا، تفکیک ناپذیر بودن صدای گفتاری از سروصدای مزاحم محیطی، عدم امکان کنترل فیدبک یا سوت سمعک در خروجی های زیاد، عدم امکان زوم روی صدای روبرو درمحیط های شلوغ را موجب می شدند، ولی سمعکهای جدید با استفاده از میکرو پروسسورهای پیشرفته راحتی قابل توجهی را بدنبال داشته اند. سمعکهای جدید در انواع هوشمند، هوشمند داینامیک و هوشمند بی سیم با الهام از طبیعت و بر اساس نیازهای معلولین کم شنوا ارتقاء یافته اند.
انستیتو آریانا با تجویز بهترین برندهای سمعک اروپایی و آمریکایی و تنظیم آنها با تجهیزات ارزیابی گوش واقعی سعی در تقویت شنوایی کامل ، شنیدنی راحت و همراه با کاملترین جزییات ، رضایت مندی بیماران از سمعک خود و جلوگیری از هر گونه آسیب ناشی از تنظیم نادرست سمعک بر شنوایی بیماران داشته و دارد .
تجویز سمعک اصولی، از آزمایش شنوایی دقیق و با بررسی کامل جزییات سیستم شنوایی شروع می شود؛ مشاوره مبتنی بر داشتن تجربه و شناخت کامل محصولات کمک شنوایی، قالبگیری اصولی، تجویز سمعک درست و متناسب با میزان و نوع کم شنوایی، احتمال پیشرفت کم شنوایی، سن، شغل، جنسیت، سبک زندگی و…، تنظیم دقیق و درست با بکارگیری REM, RECD,HIT و Visible Speech مراحل بعدی تجویز و تنظیم سمعک می باشد.
نتیجه ی تجویز و تنظیم نادرست سمعک، به وسیله ی افرادی غیر متخصص، کم تجربه و یا بدون استفاده از تجهیزات تخصصی تنظیم سمعک(HIT,REM,RECD)؛ تقویت ناکافی(و اختلال عملکرد پردازش شنوایی در مغز) و یا تقویت اضافی (و تحمیل فشار صوتی اضافی بر گوش و افت شنوایی مجدد) خواهد بود.
استفاده از وسایل جانبی کمک شنوایی (Assistive Listening Device) همچون دستگاه بلوتوث، FM، لوپ، تلفنهای خاص کم شنوایان، وسایل جانبی موبایل جهت کم شنوایان و… نیز کمکهای شایانی را در جهت افزایش درک شنوایی در محیطهای شلوغ شبیه کنفرانسها و محیطهای آموزشی و… فراهم می نماید که تنوع کاملی از این تجهیزات هم در انستیتو آریانا قابل تجویز می باشد.
حمایت از کم شنوایان :
به عنوان یک اصل چون کم شنوایی دردناک نیست به همین علت جدی گرفته نمی شود و آمار نشان داده است که با وجود همه مشکلات و موانعی که کم شنوایی و عوارض جانبی آن بر زندگی انسان ایجاد می کند، افراد کم شنوا 10 سال آن را تحمل می کنند و حاضر به دریافت سمعک نمی شوند.
تحقیقات نشان می دهد 10٪ افراد جامعه به سمعک نیاز دارند ولی تنها 14٪ آنها سمعک تهیه می کنند و 86٪ درصد افراد نیازمند به سمعک بدون آن زندگی میکنند.
این تاخیر هم باعث کاهش کیفیت زندگی فرد شده و هم منجر به کاهش تدریجی ظرفیت مغز در تشخیص و تفکیک صداها می شود. انزوا و مشکلات روانی ناشی از آن هم منجر به کاهش روابط اجتماعی انسان می شود. حمایت از این افراد با مشاوره تخصصی توان بخشی شنوایی شروع می شود و با دریافت سمعک و دیگر وسایل کمک شنوایی، راه برای بازتوانی شنوایی بیمار کم شنوا باز میشود. پیگیریهای بموقع و ارزیابیهای سمعک و نیز ارزیابیهای دوره ای شنوایی معلول کم شنوا و سمعک او باعث حفظ سطح ارتباطی مؤثر با جامعه و پویایی بهتر فرد کم شنوای دارای سمعک خواهد شد.
انستیتو ادیولوژی آریانا به تحقیق تنها مرکز در سطح کشور است که با ارائه ی گارانتی های طولانی تر سمعک برای تمامی بیماران کم شنوا (4 ساله برای سمعک های پشت گوشی و 5 ساله برای سمعک های داخل گوشی) از دی ماه 1388 تا کنون، کاهش جدی در هزینه ی خدمات پس از فروش و نیاز به تعویض سمعک را برای مددجویان و کاربران سمعک موجب شده است.
ارائه ی 2 سال باتری رایگان و جلسات تنظیم و فیتینگ رایگان تا پایان گارانتی سمعک نیز از جمله اقدامات حمایتی انستیتو آریانا برای حمایت از کم شنوایان است.
این انستیتو بسته های حمایتی خاص برای مددجویان کم بضاعت سازمان بهزیستی، کمیته امداد و مراکز خیریه را نیز از ابتدای تاسیس در دستور کار خود داشته و دارد.