1- لاغری شدید و اختلال در عملکرد مجرای تهویه ی گوش میانی (شیپور استاش) – که موجب خواهد شد که بیمار صدای دم و بازدم خود را از گوش هایش بشنود. در این بیماران مجرای تهویه ی استاش به طور غیر طبیعی همیشه باز می ماند.
2- سینوزیت یا تورم لوزه ها – که باعث چسبندگی مجرای تهویه ی گوش میانی (شیپور استاش) می شود و خمیازه و بلعیدن همراه با صدای «تق» در ناحیه ی حلق می باشد. اکثر این بیماران در حین رانندگی دچار گرفتگی شدید گوش می شوند.
3- انقباضات عضلات گوش میانی و کام نرم _ که بعضی وقت ها خود بخودی و غیر ارادی است و توسط پزشک متخصص گوش، حلق و بینی قابل بررسی است و صدایی شبیه «تق» را در حلق بیمار بدنبال دارد.
4 – روماتیسم مفاصل گردنی – به دلیل همجواری مفاصل گردن با گوش، سختی مفاصل گردنی ناشی از روماتیسم و اختلالات حرکتی در آنها می تواند باعث ایجاد صدای وزوز در گوش شود.
5- بیماری های قلبی و عروقی – فشار خون در بروز وزوز یا بلند تر شدن صدای وزوز نقش دارد و تنگ شدن دیواره ی عروق اصلی قلب [خصوصا آئورت و رگ گردنی (کاروتید)] در بروز وزوز موثر است. این بیماران وزوزی را می شنوند که صدایی شبیه فش دارد و با نبض هماهنگ است. حتی گاهی ممکن است مشکلاتی در بافت عضلانی پیرامون عروق ناحیه ی گردن، باعث وزوز شود.
6- نامرتب بودن دندان ها و خشکی مفصل فکی گیجگاهی – نامرتب بودن دندان ها و دندان قروچه (که می تواند به خاطر استرس و ناراحتی های روانی باشد) و نیز خشکی و آرتروز مفصل فکی گیجگاهی هم می تواند صدای وزوز را ایجاد کند. این نوع وزوز بیشتر همراه با حرکت فک و یا موقع جویدن در گوش احساس می شود.
7- شـنا کردن و شـیرجه – شنا کردن و یا جریان یافتن آب در مجرای گوش و نزدیک پرده ی گوش می تواند موجب وزوزی شود که پس از خروج از استخر نیز تا چند ساعت یا چند روز باقی بماند.
8- دیابت مزمن – به علت ایجاد مشکلات در عملکرد عروق پیرامون حلزون گوش و کاهش خون رسانی به حلزون گوش، باعث افت شنوایی و وزوز مزمن و پیشرونده می شود.
9- چربی خون بالا و غلظت خون – تاثیر آن کاملا اثبات شده و علت آن ایجاد اختلال در متابولیسم و خون رسانی حلزون گوش داخلی است. وزوز مزمن در این بیماران خصوصاً در بیماران مسن پیشرونده است.
10- بیماری های کلیوی – نارسایی کلیه، اختلال یون ها و عدم دفع سموم بدن باعث افت شنوایی و وزوز گوش خواهد شد. اکثر بیماران مبتلا به نارسایی کلیه، برخی سندروم های ژنتیکی همراه با نارسایی کلیه ( آلپرت و آپرت ) و بیمارانی که پیوند کلیه شده اند، از وزوز شدید در هر دو گوش ناراحت هستند و همیشه باید تحت نظر متخصصین شنوایی باشند.
11- آلودگی صوتی محیطی و شغلی : اگر بلندی صدایی که وارد گوش می شود از 85 دسی بل تجاوز کند، می تواند باعث افت شـنوایی و وزوز گـوش شود. کارگران کارخانه ها، نیروهای نظامی (صداهای انفجاری و شلیک با سلاح)، خلبانان، پرسنل باند پرواز فرودگاه ها، پرسنل عرشه و موتور خانه ی کشتی ها، آتش نشان ها، نوازندگان آلات موسیقی، تلفنچی ها، صنعت گران و کارگران صنوف ریخته گری و صنایع جوش و فلز، کارگران و استاد کاران صنایع سنگ، معدن و حفاری، صنایع چوب، مکانیک ها، رانندگان وسایل نقلیه سنگین و راه سازی، تاسیسات کاران، معلمان و مربیان مهد کودک ها و حتی تمامی کسانی که با استفاده از هدفون های داخل مجرا، موسیقی بلند را به مدت طولانی گوش می کنند، در معرض خطر کم شنوایی ناشی از سر و صدا و وزوز پیشرونده ی گوش هستند. معمولا کم شنوایی و وزوز ناشی از صداهای انفجاری دائمی است و در صورت تکرار، پیشرونده نیز خواهد بود.
متأسفانه سطح شدت سر و صدای محیطی در محیط زندگی پیرامون ما – خصوصا در خیابان های شلوغ – بیش از 85 دسی بل است و این آلودگی صوتی، خود باعث افت شنوایی و وزوز می شود که تاثیر خود را در افراد مسن بیشتر به جا می گذارد. همزمانی پیری، آلودگی صوتی و دیابت یا چربی خون بالا، سرعت رشد وزوز را زیادتر می کند.
مهم این که وزوز گوش می تواند به دنبال یک بار شنیدن صدایی بلند مثل ترقه و آلات منفجره ای که برای بازی بچه ها استفاده می شود، هم ایجاد شود. پس اگر کودک شما پس از استفاده از این وسایل منفجره، ابراز کرد که دچار وزوز گوش شده است، حتما آسیب به شنوایی کودکتان را جدی بگیرید.
12- پرکاری تیروئید یا گواتر – یکی از بیماری های متابولیک است که در صورت مزمن شدن می تواند به وزوز گوش و کم شنوایی ختم شود. تاثیر گواتر به صورت متابولیک در سوخت و ساز سلول های گوش داخلی است.
13- تغذیه و روش زندگی- مصرف بیش از حد قهوه (کافئین)، سیگار (نیکوتین)، رژیم غذایی پرچربی و الکل می تواند باعث بروز وزوز گوش شود. لذا معتادان به سیگار و الکل در صورت ابتلا به وزوز در اولین گام آنها را ترک کنند.
14- آسیب یا اختلال در مکانیسم انتقال صدا در گوشی خارجی و میانی:
الف- جرم گوش- جمع شدن بیش از حد جرم گوش و خصوصا در نزدیکی پرده ی گوش می تواند باعث وزوز گوش شود. ورود اجسام خارجی وحشرات به مجرای گوش نیز می تواند وزوز را به دنبال داشته باشد.
ب- التهاب و ترشح و عفونت در گوش میانی- که معمولا صدای آبشار یا آب در گوش ایجاد می کند و با حرکت دادن سر، این صدا بیشتر می شود و با کم شنوایی هم همراه است. با درمان یا جراحی بیماری معمولا وزوز هم برطرف می شود.
ج- اتو اسکروز – چسبندگی یکی از استخوانچه ها (استخوانچه ی رکابی) در گوش میانی (به دنبال تکثیر غیر طبیعی سلول های اسفنجی استخوانی اطراف آن) است که معمولا ارثی است و در خانم ها شیوع بیشتری دارد. افت شنوایی و وزوز گوش از علائم آن است. این بیماری ممکن است به سمت درگیری حلزون گوش داخلی هم پیشرفت کند.
د- سوراخ شدن پرده ی گوش – ضربه به گوش، شنیدن صدای بسیار بلند و تکانه ای، ورود اجسام تیز و یا عفونت حاد گوش می توانند باعث سوراخ شدن پرده ی گوش و وزوز گوش شوند.
15- افت شنوایی حلزونی – عصبی :
یکی از مهم ترین عوامل وزوز گوش است. هرگونه آسیب به حلزون شنوایی و نیز عصب هشتم مغزی حتما باعث وزوز گوش خواهد شد.
الف- کری ناگهانی – با افت شنوایی یک طرفه ی ناگهانی، سرگیجه ی شدید، عدم تعادل و وزوز شدید و بدون سابقه ی قبلی بروز می کند که علت های بسـیاری از جمله فـشار خون، دیابت مزمن، ویروس ها، مشکلات ایمنی، آمبولی، استرس و فشار عصبی و… دارد که باید سریعاً (ظرف مدت 24 ساعت) به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمود.
ب- بیماری منیر – علت آن، تجمع مایع گوش داخلی و بر هم خوردن تعادل تولید و دفع آن در حلزون گوش است که باعث بروز سرگیجه، کم شنوایی و وزوز گوش می شود.
ج- پیرگوشی – بدنبال افزایش سن، ضعف عمومی، تحلیل رفتن و اختلال در سایر قسمت های بدن؛ گوش هم دچار کاهش تعداد سلول های موئی و ضعف در عملکرد گوش داخلی و عصب شنوایی خواهد شد که نتیجه ی آن کم شنوایی و وزوز خواهد بود. هم زمان شدن پیرگوشی با دیابت، فشارخون، روماتیسم، پرکاری تیروئید و بیماری های کلیوی و استعمال دخانیات؛ سرعت کاهش شنوایی و ابتلاء به وزوز گوش را زیادتر و شدت وزوز و زمان وجود آن را نیز بیشتر خواهد کرد.
د- داروهای سمی برای گوش (اتوتوکسـیک) – سابقه ی استـفاده از داروهای آنتی بیوتیـکی چون جنتا ماسین، کانامایسین، استرپتومایسین، داروهای درمان سرطان (سیس پلاتینیوم)؛ داروهای درمان فشار خون (فروزماید و اتاکرینیک اسید) و نیز مصرف بیش از حد آسپرین به علت آسیب به حلزون شنوایی، موجب ابتلاء به وزوز خواهد شد.
ر- تومور عصب هشتم مغزی – رشد تومور در مسیر عصب هشتم مغزی که معمولا وزوز یک طرفه و کم شنوایی یک طرفه را به دنبال دارد از علل ابتلا به وزوز گوش است. این تومور خوش خیم حتما باید در مراحل اولیه شناسایی و جراحی شود تا ساختارهای اطراف خود را مبتلا نکند.
ز- اختلالات فیزیولوژیک عصبی – مثل بیماری های پاژه، نورو فیبروماتوزیس و ام اس.
16- اختلالات سیستم مرکزی شنوایی یا قشر مغز
آسیب به سلول های خاکستری مغز و تحلیل رفتن و کوچک شدن مغز به دنبال پیری در ناحیه شنیداری و تحلیل رفتن اعصاب مربوطه نیز باعث ایجاد وزوزی می شود که در مغز احساس می شود و بسیار هم به درمان و توان بخشی مقاوم است. ضربه به مغز، سابقه ی سکته و خونریزی مغزی خصوصا در ناحیه ی گیجگاهی، تومورهای مغزی، بیماری های سیستم اعصاب مرکزی و پل مغز و سابقه ی جراحی و رادیوتراپی(پرتودرمانی) مغز هم می توانند به علت آسیب به نواحی شنیداری مغز و عصب شنوایی، وزوز را به دنبال داشته باشند.
مبتلایان به اختلالات سیستم شنوایی مرکزی ممکن است کم شنوایی مهمی را در آزمایش های روتین شنوایی شناسی نشان ندهند ولی در آزمایش های سیستم مرکزی شنوایی و راه های عصبی شنیداری نتایج غیر طبیعی بروز یابد.
2 دیدگاه. پیغام بگذارید
عالی
زنده باشید