الف- مصرف کافئین و چای پررنگ ، نمک ، ادویه جات ، شکلات ، الکل و سیگار را کاهش جدی بدهید. مصرف الکل و سیگار را حتما قطع کنید.
ب- مصرف آب حداقل 2 لیترآب سالم روزانه (در ماههای گرم و یا ورزشکاران 3 لیتر) برای رقیق ماندن خون و دفع سموم بدن لازم است. غلظت خون و ماندن سموم در خون می توانند باعث وزوز شوند.
ج- تحقیقات نشان داده است که:
1- کمبود ویتامین A حساسیت دستگاه شنوایی به نویز را افزایش و احتمال آسیب به سلولهای حلزون و ابتلا به وزوز را هم افزایش می دهد. ویتامین A در سلامت غشا های گوش هم نقش مهمی دارد. روغن ماهی، سبزیجات سبز فیبردار، میوها مانند پرتقال، زردآلو، طالبی، هویج و سیب زمینی هندی سرشار از ویتامینA میباشند.
2- فقر ویتامین C حساسیت سیستم شنوایی به داروهای سمی برای گوش از جمله (مایسین ها ) را افزایش و احتمال آسیب به سلولهای حلزون را افزایش می دهد. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، گل کلم ، سیب زمینی، هندوانه، کلم، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است.
3- ویتامین B3 نقش محافظتی در برابر نویز و صدای بلند و ترمیم سلولهای عصبی دارد. بهترین منابع ویتامین B3غذاهایی است که غنی از پروتئین باشد مانند: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیای خشک پخته شده و نخود، جگر، شیر کم چربی یا بدون چربی و پنیر، سویا و آجیل.
4- فقر ویتامین B6 و B12 احتمال بروز وزوز مزمن را افزایش می دهد. ویتامین B6 در مواد غذایی مانند غلات، موز بیشتر میوه ها، سبزیجات، تخممرغ و محصولات لبنی یافت میشود و علاوه بر اینها با تجویز پزشک این ویتامین بصورت تزریقی نیز در دسترس میباشد. مخمر، صدف خوراکی، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی، ماهی، گوشت مرغ و خروس، بوقلمون و غاز وگوشت بره حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین B12 میباشند.
5- ویتامین E در خونرسانی به سلول نقش دارد. همچنین این ویتامین در بدن نقش یک آنتی اکسیدان را ایفا میکند و از سلولهای بدن در مقابل تخریب حفاظت میکند. کند کردن روند پیری سلولها، تقویت انسان در مقابل آلودگیهای زیست محیطی نیز از دیگر نقشهای این ویتامین است. موادی مثل روغنهای گیاهی مثل روغن( آفتاب گردان، زیتون، ذرت)، بادام، فندق، بادام، گردو، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی دارای مقادیرخوبی از این ویتامین میباشند. همچنین روغن جوانه گندم غنیترین ماده غذایی از لحاظ ویتامین ای میباشد. در میوههایی مثل هلو و یا مارچوبه نیز به طور نسبی این ویتامین یافت میشود.
6- کمبود آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین E و C و همچنین می توانند باعث کم شنوایی های عصبی ایدیوپاتیک (باعلت نامشخص) شوند.
7- روی در گوش داخلی دارای تراکم زیادی است و کمبود آن می تواند باعث کم شنوایی حلزونی شود. میتوان روی را از مواد غذایی زیر بدست آورید: صدف خوراکی، همه غلات، حبوبات، آجیل، تخم مرغ و ماهی و یا به صورت دارویی
8- کمبود منیزیوم باعث انقباض عروق خونی و کاهش خونرسانی به حلزون می شود و استحکام سلولهای مویی را هم کم می کند.غنیترین منبع منیزیم شامل آجیل (بادام، پسته، گردوی سیاه، …) تخم کدو، بادام زمینی، برگ سبر سبزیجات، غلات، گندم، آرد سویا، تخم کتان و ملاس ….
9- کلام آخر اینکه:
اگر شما احساس میکنید با خوردن غذاهای خاصی وزوز گوشتان شدیدتر میشود برای حصول اطمینان بیشتر بهتر است مجدداً آن را امتحان کنید. برای این منظور به مدت سه هفته آن غذایی را که گمان میکنید ممکن است باعث بروز مشکل در شما شود از برنامه غذایی خود حذف کنید. سپس ظرف سه هفته بدن را به همان مقدار قبلی وارد برنامه غذایی خود نمایید بعد از این مجدداً آنها را حذف کنید و بازهم جایگزین نمایید. با انجام این کار اکنون به خوبی میتوانید بفهمید که آیا نسبت به آن غذای خاص حساسیت دارید یا خیر؟