سمعک در خردسالان

✅ ملاحظات تجویز سمعک در خردسالان (Toddlers) (۱ تا ۳ سال)
.
◀️ خردسالان در محدوده ی سنی هستند که اگر چه تکامل ساختاری ارگانهای شنوایی کامل است ولی ارتباط شبکه ای سلولهای عصبی هنوز در حال انجام است و کامل نشده است.
دریافت صدا در حد یک فرد با شنوایی طبیعی در قشر شنیداری واقع در هر دو نیمکره مغزی باعث ایجاد و تکامل سیناپس های عصبی و تکامل پردازش شنوایی خواهد شد. هر گونه کم شنوایی موقت و دائم در یک یا هر دو گوش باید هر چه سریعتر شناسایی، درمان و یا به کمک سمعک بازتوانی شود.
▪️در تجویز سمعک خرد سالان حتما مجموعه آزمایش های کامل شنوایی شامل:
۱_بررسی گوش میانی به کمک تمپانومتری و رفلکس اکوستیک
۲_ آزمایش شنوایی رفتاری خردسال با دستگاه VRA یا Play audiometry
۳_ آزمایش الکترو فیزیولوژی شنوایی با ABR ، TONE BURST ABR و حتی الامکان ASSR
۴_ آزمایش پاسخ های DPOAE و TEOAE

انجام شده باشد و نتایج از همخوانی لازم برخوردار باشد.‌

▪️ به دلیل اهمیت در نظر گرفتن نوروپاتی شنوایی، تمامی آزمایش شنوایی خردسال پس از ۶ ماه تکرار شود و هر سال یک بار تا سن ۳ سالگی و پس از آن هر سال یک بار تکرار شود (با افزایش سن کودک روش های آزمون تغییر خواهند کرد)
▪️ در خردسالان به علت کوچکی مجرای گوش تنها استفاده از سمعک های پشت گوشی (باتری دار یا شارژی) ممکن است.
▪️ بهتر است سمعک خردسالان از پیشرفته ترین سطوح عملکردی سمعک های هوشمند و از برند های برتر سمعک تهیه شود.
▪️ با توجه به عمق کم مجرای گوش در خردسالان و نرمی بیش از حد لاله گوش و احتمال جابجایی قالب سمعک، سمعکی تجویز شود که مجهز به بالاترین رده مدار مهار فیدبک (سوت) سمعک باشد تا از سوت زدن سمعک در گوش خردسال جلوگیری شود.

▪️ در صورت امکان پهنای باند فرکانسی تقویت حتما ۱۲ کیلو هرتز باشد تا مناطق کاملتری از حلزون شنوایی، راههای عصبی در پل مغزی و قشر مغز تحریک و استفاده شوند (اکثر سمعک های متداول پهنای باند تقویت تا ۸ کیلو هرتز دارند)
▪️ تا سن حدود ۲ سالگی قالب سمعک فقط از جنس سخت قابل استفاده است و جنس نرم یا سیلیکون به علت باریکی مجرای گوش پس از ۲ سالگی ممکن است.
▪️ به علت ظرافت و نرمی بیش از حد لاله ی گوش، سمعک پشت گوشی کوچک و سبک انتخاب شود و در صورتی که سمعک از پشت گوش خردسال می افتد از هد باند یا بند سمعک برای فیکس کردن سمعک در جای خود استفاده شود

▪️ حتما سمعک با هوک کودکان استفاده شود

▪️ چون در این دوره ممکن است خردسال سمعک را در دهان خود بگذارد، سمعک مقاوم به آب (دارای استاندارد IP68) و قفل درب باتری باشد.

◀️ بسیار مهم است که از دقت آزمایش های شنوایی و ثبات شنوایی خردسالان پس از تجویز و تنظیم سمعک ها مطمئن شویم. در مواردی چون نوروپاتی شنوایی، آستانه های شنوایی شیرخوار متغیر است.
.
◀️ لذا لازم است تمام آزمایش هایی که در پست قبل مطرح شد مجدا ۶ ماه پس از تجویز سمعک تکرار شوند و در صورت ثبات شنوایی خردسال، سالانه و در صورت مشاهده ی تغییر در آستانه های شنوایی مجددا هر ۶ ماه یک بار تکرار شوند.
■ در صورت تغییر در آستانه های شنوایی خردسال، تنظیم مجدد سمعک ها به کمک دستگاه ارزیابی گوش واقعی (REM) و ثبت مجدد نتایج آنالیز سمعک ها به کمک دستگاه HIT انجام شود.
■ در صورت ثبات آستانه های شنوایی، به منظور اطمینان از صحت عملکرد سمعک ها و اطمینان از دریافت تقویت کامل صوتی، هر ۶ ماه یک بار ارزیابی آنالیز سمعک توسط دستگاه HIT انجام شود و در صورت مشاهده ی هر گونه تغییر نسبت به آنالیز قبلی، با تنظیم مجدد سمعک ها، خروجی آن ها تکمیل و در صورت نیاز سمعک ها به شرکت وارد کننده جهت سرویس ارسال شوند.
■ بهتر است پاسخ های رفتاری شنوایی کودک توسط دستگاه VRA یا Play audiometty هم هر ۶ ماه یک بار به طور دقیق مورد ارزیابی و ثبت قرار گیرد.
■ درصورت همکاری کودک در اواخر دوره خردسالی سنجش شنوایی همراه با سمعک انجام شود و از تامین شنوایی کودک در پهنای کامل باند فرکانسی شنوایی اطمینان حاصل شود و این آزمایش هر ۶ ماه یک بار تکرار شود.

.■ والدین کودک و همچنین مربیان مهد و متخصصین گفتار درمانی کودک باید توجیه شوند که کودک پس از دریافت سمعک باید در کسب مهارتهای گفتار و زبان پیشرفت مداومی داشته باشد. در غیر این صورت با متخصص شنوایی کودک هماهنگ شود تا در صورت لزوم شنوایی کودک و یا سمعک ها مورد ارزیابی قرار گیرند.
✴ با رعایت سخت گیرانه ی نکات فوق، شنوایی کودک در طیف فرکانسی مورد تقویت، به طور دقیق تامین و زمینه ی رشد و تکامل مغز فراهم خواهد شد.
خردسالانی در آینده به شنوایی مکفی و کسب مهارتهای گفتاری و زبانی کامل دست خواهند یافت که موارد فوق توسط والدین و متخصص شنوایی کودک به طور دقیق اجرا شده باشد.
در غیر این صورت با محرومیت سیستم شنوایی مرکزی از دریافت کامل صدا، کودک در آینده مبتلا به تنبلی شنوایی و بد شنوایی خواهد شد و نسبت به کودکان شنوا افت تحصیلی و اختلالات تمرکز و درک شنوایی را بروز خواهد داد.

◀️ والدین خردسالان کم شنوایی که به تازگی سمعک دریافت کرده اند توجه بفرمایید:
1-برای افزایش عمر و دوام سمعک، هنگام خواب کودک یا زمانی که از سمعک استفاده نمی شود آن را داخل باکس محتوی قرص رطوبت گیر بگذارند.
2-رابط سمعک با تیوب قالب (هوک) برخی سمعک ها پیچی است. از محکم بودن اتصال آن به سمعک ها مطمئن شوید، چون ممکن است کودک آن را داخل دهان خود ببرد.
3-تمیز کردن سمعک ها و ضدعفونی قالب های سمعک ها، چک کردن میزان باتری سمعک و چک کردن صدای سمعک توسط استتوسکوپ را هر روز با دقت انجام دهید.
4-برای عادت کردن کودک، استفاده از سمعک ها از روزی چند ساعت شروع شود و کم کم به استفاده مداوم برسد. برای تشویق کردن کودک به استفاده از سمعک، صدای موزیک یا فیلم های کودکانه را برای او پخش کنید.
5-کودک حین استفاده از سمعک از وسایل بازی صدا ساز بلند مثل طبل استفاده نکند.
6-برای تکمیل ارتباطات عصبی و بهبود پردازش شنوایی برای کودک خود،‌ هنگام استفاده از سمعک قصه بگویید. تماشای تلویزیون و شنیدن موسیقی به مدت 3 تا 4 ساعت در روز هم نقش پررنگی در بهبود پردازش شنوایی کودک خواهد داشت.
7-در ماه های اول ممکن است کودک شما سمعک را از گوش خود جدا کند و یا پرت کند، او را دعوا نکنید و برای تشویق او برای استفاده از سمعک می توانید از جملات شرطی مانند《اگر سمعک را استفاده کنی، می توانی تلویزیون تماشا کنی یا به پارک بروی》استفاده کنید. بدین گونه خیلی زود کودک شما استفاده از سمعک را خواهد پذیرفت.
8-با رشد کودک خردسال شما، قالب ها در گوش او شل خواهد شد و ممکن است سمعک سوت بزند. در صورت لزوم به متخصص شنوایی خود مراجعه کنید تا قالب های او عوض شود.
9-به واکنش های کودک خود به صداهایی مثل صدای زنگ تلفن، صدای زنگ منزل، شنیدن صدای تلویزیون و … هنگام استفاده از سمعک دقت کنید. اگر بهبودی خوبی هنگام استفاده از سمعک مشاهده نکردید، حتما به متخصص شنوایی خود اطلاع دهید.
10-کسب نتیجه در توانبخشی شنیداری کودک شما منوط به طی با دقت و پیگیرانه ی مراحل تربیت شنوایی، گفتار درمانی و کار درمانی است. کوشش کنید با پیگیری و دقت عمل مراحل فوق را طی کنید تا ضمن کسب گفتار طبیعی و تمرکز شنیداری مطلوب، شرایط برای حضور کودک شما در مدرسه عادی فراهم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
Cresta Help Chat
Send via WhatsApp