✅ ملاحظات در تنظیم و ارزیابی سمعک در کودکان سنین پیش از مدرسه (از ۳ تا ۶ سالگی)
◀️ به منظور اطمینان از ثبات آستانه های شنوایی لازم است تمام آزمایش هایی که در پست قبل مطرح شد مجدا ۶ ماه پس از تجویز سمعک تکرار شوند و در صورت ثبات شنوایی کودک، هر سال یکبار و در صورت مشاهده ی تغییر در آستانه های شنوایی مجددا هر ۶ ماه یک بار تکرار شوند
■ هر زمان تغییری در آستانه های شنوایی کودک مشاهده شد، باید سمعک ها به کمک دستگاه ارزیابی گوش واقعی (REM) مجددا تنظیم و آنالیز سمعک ها به کمک دستگاه HIT هم انجام شود
■ اگر آستانه های شنوایی کودک ثابت بود، برای اطمینان از درستی عملکرد سمعک ها و اطمینان از دریافت تقویت کامل صوتی، هر ۶ ماه یک بار ارزیابی آنالیز عملکرد سمعک توسط دستگاه HIT انجام شود و اگر تغییری نسبت به آنالیز قبلی مشاهده شد، با تنظیم مجدد سمعک ها، خروجی آن ها تکمیل شود. در صورت نیاز سمعک ها به شرکت وارد کننده جهت سرویس و بازبینی ارسال شوند
■ در این سن ثبت پاسخ های رفتاری شنوایی کودک توسط دستگاه Play audiomtry میسر شده است. لذا تکرار آن هر ۶ ماه یکبار توصیه می شود.
■ سنجش شنوایی همراه با سمعک (Aided) حتما انجام شود و از تامین شنوایی کودک در پهنای کامل باند فرکانسی شنوایی اطمینان حاصل شود و این آزمایش هم هر ۶ ماه یک بار تکرار شود.
■ والدین کودک و همچنین مربیان مهد و متخصصین گفتار درمانی کودک باید توجیه شوند که کودک پس از دریافت سمعک باید در کسب مهارتهای گفتار و زبان پیشرفت مداومی داشته باشد. در غیر این صورت با متخصص شنوایی کودک هماهنگ شود تا در صورت لزوم شنوایی کودک و یا سمعک ها مورد ارزیابی مجدد قرار گیرند.
✴ با توجه به اهمیت دریافت کامل سیگنال شنوایی (به منظور رشد و تکامل ناحیه ی شنیداری مغز) ناچار به رعایت سخت گیرانه ی موارد فوق هستیم.
مطمئنا در آینده کودکانی به شنوایی مکفی و کسب مهارتهای گفتاری و زبانی کامل نائل خواهند شد و در مدارس عادی همپای کودکان شنوا تحصیل خواهند کرد که موارد فوق توسط والدین و متخصص شنوایی کودک به طور دقیق اجرا شده باشد.
در غیر این صورت با محرومیت سیستم شنوایی مرکزی از دریافت کامل صدا، کودک در آینده مبتلا به تنبلی شنوایی و بد شنوایی خواهد شد و نسبت به کودکان شنوا افت تحصیلی و اختلالات تمرکز و درک شنوایی را بروز خواهد داد.
◀️ والدین کودکان ۳ تا ۶ ساله ی کم شنوایی که به تازگی سمعک دریافت کرده اند توجه بفرمایید:
1-برای افزایش عمر و دوام سمعک، هنگام خواب کودک یا زمانی که از سمعک استفاده نمی شود آن را داخل باکس محتوی قرص رطوبت گیر بگذارند.
2-رابط سمعک با تیوب قالب (هوک) برخی سمعک ها پیچی است. از محکم بودن اتصال آن به سمعک ها مطمئن شوید.
3-تمیز کردن سمعک ها و ضدعفونی قالب های سمعک ها، چک کردن میزان باتری سمعک و چک کردن صدای سمعک توسط استتوسکوپ را هر روز با دقت انجام دهید.
4-برای عادت کردن کودک، استفاده از سمعک ها از روزی چند ساعت شروع شود و کم کم به استفاده مداوم برسد. برای تشویق کردن کودک به استفاده از سمعک، صدای موزیک یا فیلم های کودکانه را برای او پخش کنید.
5-کودک حین استفاده از سمعک از وسایل بازی صدا ساز بلند مثل طبل و … استفاده نکند.
6-برای تکمیل ارتباطات عصبی و بهبود پردازش شنوایی برای کودک خود، هنگام استفاده از سمعک قصه بگویید. تماشای تلویزیون و شنیدن موسیقی به مدت 3 تا 4 ساعت در روز هم نقش پررنگی در بهبود پردازش شنوایی کودک خواهد داشت. حتی رقصیدن با سمعک را به کودک خود تمرین و آموزش دهید. هماهنگی حرکات دست و بدن با موزیک به پرورش مغز کودک شما و افزایش تمرکز شنیداری او کمک زیادی خواهد کرد.
7-در ماه های اول ممکن است کودک شما سمعک را از گوش خود جدا کند و یا پرت کند، او را دعوا نکنید و برای تشویق او برای استفاده از سمعک می توانید از جملات شرطی مانند《اگر سمعک را استفاده کنی، می توانی تلویزیون تماشا کنی یا به پارک بروی》استفاده کنید. بدین گونه خیلی زود کودک شما استفاده از سمعک را خواهد پذیرفت.
8-با رشد کودک شما، قالب ها در گوش او شل خواهد شد و ممکن است سمعک سوت بزند. در صورت لزوم به متخصص شنوایی خود مراجعه کنید تا قالب های او عوض شود.
9-به واکنش های کودک خود به صداهایی مثل صدای زنگ تلفن، صدای زنگ منزل، شنیدن صدای تلویزیون و … هنگام استفاده از سمعک دقت کنید. کودک شما اگر خوب بشنود، تربیت شنوایی و گفتار درمانی موفقی داشته باشد، باید گفتار او رو به پیشرفت باشد. اگر چنین نیست با متخصص شنوایی خود در میان بگذارید.
10-کسب نتیجه در توانبخشی شنیداری کودک شما منوط به طی با دقت و پیگیرانه ی مراحل تربیت شنوایی، گفتار درمانی و کار درمانی است. کوشش کنید با پیگیری و دقت عمل مراحل فوق را طی کنید تا ضمن کسب گفتار طبیعی و تمرکز شنیداری مطلوب، شرایط برای حضور کودک شما در مدرسه عادی فراهم شود.
◀️ در این سن دو مسئله اهمیت دارد:
▫️اول این است که کودک در سن آموزش قرار دارد. تامین شنوایی کامل و ثابت در طول زمان آموزش در مدرسه باید در دستور کار تجویز سمعک باشد. در اواخر این دوره ۶ ساله و در برخی مدارس از ابتدای آن، آموزش زبان دوم نیز در حال اجراست که موفقیت کودک در آموزش زبان غیر مادری مستقیما به کیفیت شنوایی با سمعک ارتباط خواهد داشت.
▫️دوم افزایش سطح فعالیت بدنی و احتمال تعریق و خیس شدن سمعک که باید مقاومت در برابر آب و عرق را در تجویز سمعک لحاظ کنیم.
.
■ در تجویز سمعک کودکان سنین مدرسه حتما باید آزمایش های شنوایی زیر انجام شده باشد:
1. بررسی کامل گوش میانی به کمک تمپانومتری و رفلکس اکوستیک.
2. آزمایش شنوایی کودک به روش رفتاری و بررسی آستانه های گفتاری و درک گفتار و آزمایش گفتار در حضور نویز به منظور شناسایی اختلالات پردازش شنیداری.
3. آزمایش های DPOAE و TEOAE.
■ مجرای گوش کودک در ابتدای این سنین باریک است ولی در اواخر دهه اول زندگی کمی بزرگتر می شود. لذا در ابتدای این سنین فقط استفاده از سمعک های پشت گوشی با قالب نرم امکان پذیر است و در اواخر این دوره امکان تجویز سمعک های RIC و حتی داخل گوشی هم فراهم می شود.
■ بهتر است سمعک این گروه از کودکان از پیشرفته ترین سمعک های هوشمند وایرلس و از برندهای برتر سمعک انتخاب شود.
■تجویز سمعک در کودکان همیشه دوگوشی است، مگر به علت مهمی نتوان از هر دو گوش او برای تقویت استفاده کرد.
■ استفاده از تقویت با پهنای باند وسیع (تا 12 هزار هرتز) موجب بهره مندی کودک از شنیدن کامل تر و پیشرفت بهتر در آموزش و کسب مهارت های زبانی بهتر خواهد شد.
■ توصیه اکید می شود که سمعک کودک از نوع وایرلس انتخاب شود و سیستم های کمک شنیداری (ALD) برای محیط آموزشی (میکروفون وایرلس) هم تجویز و تنظیم شود تا هنگام آموزش، صدای دریافتی کودک با بالاترین کیفیت ممکن تامین شود. به لحاظ علمی و تجربی ثابت شده است، این سیستم ها در پیشرفت آموزشی کودک نقش به سزایی دارند.
■ استفاده از سیستم های وایرلس تلویزیون، بهبود کیفیت قابل ملاحظه ی سیگنال دریافتی از تلویزیون برای کودک را بدنبال خواهد داشت که به افزایش تمرکز و حافظه ی شنیداری کودک کمک خواهد کرد.