ملاحظات تجویز سمعک در بیماران در سن بدو جوانی (۱۹ تا ۲۵ سال)
.
◀️ دختران و پسران جوان در سن ۱۹ تا ۲۵ سالگی غالبا مجرد و به لحاظ روانشناسی در سن صمیمیت و عشق ورزی هستند. شکل گیری و تداوم ارتباطات در این سن نیازمند برخورداری کامل از حس شنوایی به عنوان اصلی ترین حس در ارتباطات انسانی است. همچنین این سن برای بسیاری از جوانان، سن آموزش و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر از دیپلم و برای برخی شروع اشتغال می باشد. سبک زندگی بسیاری از جوانان نیز در این سن شکل کامل به خود می گیرد
■ تجویز سمعک در این سنین حتما دوگوشی است مگر مانع مهمی برای آن وجود داشته باشد
■ مهمترین مورد برای بیماران این محدوده ی سنی، نامرئی بودن و مخفی بودن سمعک هاست. برای اغلب کم شنوایان، مخفی بودن سمعک ها موجب اعتماد به نفس بیشتری برای بیمار می شود که باعث تسهیل ارتباطات اجتماعی او خواهد شد. اولویت اول تجویز سمعک برای این بیماران، سمعک های IIC، CIC وRIC است.
■ در تجویز رنگ سمعک برای سمعک های CIC رنگ پوست داخل صدفه ی گوش و برای سمعک های RIC و BTE، رنگ مو ملاک قرار گیرد.
■ استفاده از سمعک های وایرلس رده بالا (پرمیوم) با پهنای باند 12 کیلو هرتز (جهت فعال سازی بخش بزرگتری از قشر شنیداری مغز) از برند های برتر به همراه دستگاه های کمک شنیداری (ALD) مانند ریموت میکروفن ها، کمک شایانی برای درک محتوای درسی خصوصا زبانهای خارجی در محیط آموزشی و شغلی خواهد داشت.
■ در صورتی که سبک زندگی مددجو همراه با ورزش است، مقاومت به عرق و گردوخاک (استاندارد IP68) سمعک ها مورد لحاظ قرار می گیرد.
■ در این سن تقریبا تمامی مددجویان از شبکه های اجتماعی، مدیا و موزیک استفاده فراوانی می کنند. که تجویز استریمر موبایل و تلویزیون و یا تجویز سمعک های مجهز به تکنولوژی MFI بسیار کمک کننده خواهد بود.
■ برای تجویز سمعک موفقیت آمیز در جوانان انجام آزمایش های زیر ضرورت دارد:
1. ادیومتری کامل به همراه آزمایش گفتار در نویز برای بررسی اختلالات شنیداری مرکزی.
2. ارزیابی کامل گوش میانی با تمپانومتری و رفلکس اکوستیک.
3. آزمایش DPOAE و TEOAE به روش کلینیکال.
■ تجویز دستگاه استریمر تلویزیون هم امکان دستیابی به وضوح فوق العاده صدای تلویزیون(مشابه سیستم دالبی) را برای مددجویان فراهم می کند.
■ آزمایش های شنوایی مطرح شده در پست قبلی باید هر سال یک بار تکرار شوند. در صورتی که تغییری در آستانه های شنوایی مشاهده شد، هر ۶ ماه یک بار آزمایش های شنوایی مددجو تکرار شود.
■ در صورتی که در آستانه های شنوایی بیمار تغییری مشاهده شد، تنظیم مجدد سمعک ها و ثبت آنالیز خروجی سمعک ها به وسیله دستگاه HIT تکرار شود.
■ همچنین هر زمانی که بیمار در محیط زندگی، آموزشی و یا کار احساس کند که شنوایی او با سمعک کاهش یافته است، آزمایش آنالیز عملکرد سمعک به کمک سیستم HIT تکرار شود. اگر خروجی ها کاهش یافته است، سمعک تنظیم و یا جهت سرویس به شرکت ارسال شود و در صورت ثبات خروجی ها و میزان تقویت سمعک، هر چه سریع تر آزمایش های شنوایی او تکرار شود. اگر آزمایش های شنوایی نشان دهندهء افت شنوایی بود، سمعک ها مجدد تنظیم و ثبت آنالیز خروجی سمعک با HIT انجام شود.
■ در این سن بیمار به خوبی می تواند با پر کردن پرسشنامه های استاندارد شده ی سمعک، متخصص شنوایی شناسی را در دستابی به تنظیم دقیق تر سمعک ها همراهی کند.
■اگر بیمار مبتلا به وزوز هم هست ضمن ارزیابی دقیق وزوز، برنامه ی مربوطه هم فعال و تنظیم لازم اعمال شود.
■ توفیق بیمار در تحصیل، کار و روابط اجتماعی و عاطفی او زمانی حاصل می شود که موارد فوق به دقت رعایت شوند و کم شنوایی بیمار جزء به جزء به کمک ثبت پرسشنامه ها و تنظیم های دقیق، ترمیم و جبران شود..
◀️ با توجه به بلوغ عقلی جوانان در این سن، آموزش استفاده از سمعک( اعم از نظافت و نگهداری، تعویض باتری، رفع عیوب اولیه، استفاده از نرم افزار ریموت کنترل و …) به خود بیمار داده می شود. ( مگر مواردی که بیمار چند معلولیتی باشد و از نظر جسمی حرکتی یا ذهنی هم دچار مشکل باشد)
1. اگر بیمار دارای تحرک زیاد و تعریق است، باید هر شب هنگام خواب سمعک ها را خاموش کرده و داخل دستگاه رطوبت گیر بگذارد. در صورتی که تعریق و فعالیت زیاد نیست بهتر است هر شب از باکس و قرص رطوبت گیر استفاده کند.
2. استفاده از مواد ضدعفونی قالب و سمعک به طور دوره ای حتما انجام شود.
3. اگر بیمار تازه استفاده از سمعک را شروع کرده است، از سمعک ابتدا به صورت چند هفته ای و در محیط آرام استفاده کند و کم کم با سمعک در محیط های شلوغ هم حضور پیدا کند. در صورتی که به صداها حساس است می تواند ابتدا از یک سمعک (یک روز گوش راست و یک روز گوش چپ) استفاده و کم کم هر دو گوش را استفاده کند.
4. به مرور با رشد و بلوغ جسمی او، قالب سمعک در گوش او شل خواهد شد. در صورت نیاز قالب ها عوض شوند.
5. در مواردی که بیمار از سمعک وایرلس استفاده می کند و از دستگاه های استریمر موبایل، میکروفن وایرلس و استریمر تلویزیون هم استفاده می کند، نحوه استفاده و عیب یابی اولیه ی آن ها به خود او آموزش داده می شود و در این زمینه باید به استقلال برسد.
6. اگر بیمار در زمینه استفاده از سمعک در محیط های اجتماعی به خاطر پیدا بودن سمعک دچار مشکل است، معرفی به روانشناس معتمد اقدام شود