کم شنوایی ناشی از هدفون

  • گوش دادن به موسیقی با کیفیت بالا و بدون مزاحمت صداهای محیطی به وسیله‌ی هدفون چقدر لذت‌بخش است؟

  • اینکه در شبکه‌های اجتماعی مثل واتس‌اپ و اینستاگرام و تلگرام و … محتوای پیام‌هایتان را به طور خصوصی بشنوید، چه میزان اهمیت دارد؟

  • مکالمه در حین رانندگی به کمک هندزفری‌ها، چقدر ضروری است؟

  • شنیدن صدای تلویزیون بدون مزاحمت صدای اطراف به هنگام خواب و استراحت دیگران، به کمک هدفون وایرلس چقدر لازم است؟

  • گذراندن وقت با شنیدن پادکست صوتی به وسیله‌ی هندزفری، به چه اندازه اهمیت دارد؟

ولی بهداشت صوتی و سلامتی شنوایی شما از همه‌ی این‌ها مهم‌تر است. متاسفانه کم‌شنواییِ ناشی از شنیدن مداومِ صداهای بلند، غیرقابل برگشت و درمان ناپذیر است و آثار رفتاری، روانی، اجتماعی، آموزشی، شغلی و … بسیاری بر زندگی شما یا فرزندانتان بر جای خواهد گذاشت.

 

 

 

 

هدفون‌ها و هندزفری‌ها وسایلی جانبی برای گوش دادن به صدا و موسیقی از تلفن‌همراه یا وسایل صوتی مثل MP3 Playerها یا کامپیوترهاست. این وسایل اغلب درون گوش یا بر روی گوش قرار می‌گیرند و صدا را به طور بیسیم یا باسیم به گوش شما منتقل می‌کنند.
نوع جدیدتری از این هدفون‌ها، هدفون القایی (انتقال استخوانی) نام دارند که صدا به جای این که از مجرای گوش وارد گوش شود – از طریق ارتعاش‌ و انتقال امواج صوتی به استخوان‌های جمجمه – مستقیما و بدون دخالت مجرای گوش و گوش میانی، به حلزون گوش منتقل می‌شود و از طریق عصب شنوایی به مغز می‌رسد. در واقع مسیر عبور صدا از مسیر مجرای گوش، پرده‌ی گوش و گوش میانی حذف می‌شود و مجرای گوش باز می‌ماند.

هدفون‌ها بخش اصلی از زندگی روزمره‌ی ما شده‌اند و از همه‌ی انواع آن‌ها می‌توان برای صحبت مستقیم با تلفن -بدون نیاز به قرار دادن تلفن‌همراه در کنار گوش- استفاده کرد. به غیر از تلفن، هدفون‌ها برای گوش دادن به آهنگ‌ها، فیلم‌ها و پادکست‌ها نیز استفاده می‌شوند.

هدفون‌ها را می‌توان با قیمتی مقرون به صرفه تهیه کرد. بسیاری از مردم پس از چند بار استفاده به آن عادت می‌کنند و دیگر نمی‌توانند از استفاده از آن فرار کنند و از صبح تا شب، از آن‌ها استفاده می‌کنند. حتی افرادی هستند که در هنگام خواب هم از هدفون برای گوش دادن به موسیقی استفاده می‌کنند و البته آگاهی ندارند که عوارض بدی در کمین سلامتی شنوایی آنهاست.

اگرچه از سال 1910 تاکنون هدفون‌ها و هدست‌ها پیشرفت زیادی کرده‌اند و در جهانِ دیجیتالِ سریع‌السیر امروزی، جزء لاینفک زندگی بسیاری از اقشار مختلف جامعه از کودک تا بزرگسال شده‌اند، ولی اخیرا یک نگرانی خیلی مهم ایجاد شده است.

“شیوع جدی افت شنوایی ناشی از هدفون‌ها!”

سازمان بهداشت جهانی (WHO) می‌گوید بیش از 1 میلیارد نفر فقط در سنین 12 تا 35 سال در معرض کم‌شنوایی ناشی از هدفون‌ها قرار دارند.

به عنوان یک متخصص شنوایی شناسی در این مقاله پاسخ خواهم داد:

  • آیا هدفون‌ها واقعا باعث کاهش شنوایی می‌شوند؟

  • چگونه هدفون‌ها به گوش‌ها آسیب می‌رسانند؟

  • آسیب شنوایی ناشی از هدفون چقدر سریع اتفاق می‌افتد؟

  • چه مقدار صدا خیلی بلند و آسیب‌رسان است؟

  • نشانه‌های کم‌شنوایی ناشی از هدفون چیست؟

  • آیا کم‌شنوایی ناشی از هدفون‌ها قابل برگشت و بهبود است؟

  • چه کسانی مستعدتر برای کمشنوایی ناشی از هدفون‌ها هستند؟

  • آیا برخی از انواع هدفون‌ها نسبت به سایر مدل‌ها، کمتر مضر هستند؟

  • خطرات و عوارض ناشی از استفاده‌ی مکرر از هدفون‌ها چیست؟

 آیا هدفون‌ها واقعا باعث کاهش شنوایی می‌شوند؟

جواب یقینا بله است.

اطلاعات زیادی در مورد عوارض هدفون‌ها و این که آیا واقعاً به گوش آسیب می‌رسانند یا خیر وجود دارد.

کم‌شنوایی ناشی از سر و صدا دومین نوع شایع کم‌شنوایی حسی عصبی (پس از کاهش شنوایی ناشی از افزایش سن) است. یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که تقریباً 80٪ از افراد بین 13 تا 18 سال از هدفون برای گوش دادن به موسیقی برای 1 تا 3 ساعت در روز استفاده می‌کنند. مطمئنا با توسعه‌ی شبکه‌های اجتماعی، امروزه درصد بیشتری از افراد از هدفون‌ها استفاده می‌کنند.گوش دادن به صدای بلند برای مدت طولانی باعث کاهش شنوایی می‌شود. که به علت آسیب به سلول‌های مویی حلزون یا گوش داخلی است.طبق نتایج مطالعات در سال 2021، تقریباً 1.7٪ از مردم در سراسر جهان از دست دادن شنوایی ناشی از سر و صدا را تجربه کردند. این مطالعه نشان داد افرادی که در محیط‌های پُر سر و صدا از هدفون‌ها برای شنیدن موسیقی استفاده می‌کنند، 5/4 برابر بیشتر در معرض خطر کم‌شنوایی هستند.بلندی صدای ایمن برای سیستم شنوایی، 85 دِسی‌بِل برای 8 ساعت در روز است.قرار گرفتن طولانی یا مکرر در معرض صداهای بیش از 85 دِسی‌بِل باعث کاهش شنوایی می‌شود.متخصصین شنوایی شناسی ابراز نگرانی می‌کنند که حتی گوش دادن به هدفون با صدای متوسط هم می‌تواند به مرور زمان به شنوایی آسیب برساند. این فقط بلندی صدا نیست که باعث آسیب می‌شود، بلکه طول مدت استفاده از هدفون نیز هست.

چگونه هدفون‌ها به گوش‌ها آسیب می‌رسانند؟

برای درک این که چگونه هدفون‌ها می‌توانند به از دست دادن شنوایی منجر شوند، لازم است ابتدا به زبانی ساده مکانیسم شنوایی را درک کنیم.

گوش‌های ما اعضای بسیار پیچیده و حساسی هستند که به ما اجازه می‌دهند تا صدا را حس کنیم. اصطکاک بین سطوح مختلف باعث حرکت در مولکول‌های هوا می‌شود. این حرکت موج‌های صوتی را ایجاد می‌کنند. وقتی موج‌های صوتی وارد مجرای گوش می‌شوند، باعث ارتعاش پرده‌ی گوش می‌شوند. این ارتعاشات سپس از طریق استخوانچه‌های گوش میانی (چکشی، سندانی و رکابی) انتقال داده می‌شوند و در نهایت به حلزون – یک ساختار به‌شکل مارپیچی و پر از مایع – می‌رسند.

در داخل حلزون، میلیون‌ها سلول مویی میکروسکوپی و در دو ردیف داخلی و خارجی وجود دارند که ارتعاشات را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کنند و این سیگنال‌ها به وسیله‌ی عصب شنوایی برای تفسیر به مغز فرستاده می‌شوند. این سلول‌های مویی برای توانایی ما در شنیدن بسیار حیاتی هستند، اما متاسفانه، آسان دچار آسیب می‌شوند.

موسیقی بلند، دامنه‌ی این ارتعاشات را افزایش می‌دهد. اگر ارتعاشات بیش از حد شدید و برای مدت طولانی باشند، سلول‌های مویی قادر به مقابله با بار نیستند و آسیب می‌بینند.

بسته به مدت زمانی که به موسیقی گوش داده‌اید و میزان بلندی صدای موسیقی، دو اتفاق می‌تواند بیافتد:

1- سلول‌های مویی ممکن است بیش از حد باز شوند و ممکن است حساسیت خود را از دست داده باشند، اما به مرور زمان بهبود یابند. به همین دلیل است که ممکن است پس از خروج از یک مکان پُر سر و صدا، شنیدن صداها برای شما سخت باشد، اما چند ساعت بعد، شنوایی شما به حالت عادی باز می‌گردد. (کم شنوایی موقت یا TTS : Temporary Threshold Shift)

2- اگر شدت صدا زیاد باشد یا به مدت طولانی صدای بلند وارد گوش‌ها شود، تاژک سلول‌های مویی تخریب می‌شود و سلول هیچ وقت دیگر قادر به تولید جریان الکتریکی نخواهد بود. این زمانی است که کم‌شنوایی دائمی (PTS: Permanent Threshold Shift) ناشی از سر و صدا ایجاد شده است. این کم‌شنوایی ماهیت پیشرونده دارد و بیشتر در نواحی فرکانس‌های بالای شنوایی اتفاق می افتد و به مرور فرکانس‌های مجاور را هم درگیر می‌کند و تا افت شنوایی شدید هم قابل پیشرفت است.

آسیب شنوایی ناشی از هدفون چقدر سریع اتفاق می‌افتد؟

آسیب شنوایی ناشی از استفاده از هدفون به موارد متعددی بستگی دارد و نمی‌توان به طور دقیق پیش‌بینی کرد که در چه زمانی و در چه شرایطی اتفاق می‌افتد. اما برخی عوامل می‌توانند افزایش خطر آسیب شنوایی در اثر استفاده از هدفون ایجاد کنند:

1- میزان صدا: شنیدن صداهای بلند و بیش از تحمل گوش‌ها با هدفون، می‌تواند به آسیب سلول‌های مویی گوش داخلی منجر شود. هر چه بلندی صدا بیشتر باشد، این آسیب سریع‌تر ایجاد می‌شود. به عنوان مثال گوش‌ها صدای 85 دِسی‌بِلی را 8 ساعت تحمل می‌کنند ولی صدای 100 دِسی‌بِلی را فقط چند دقیقه تحمل می‌کنند و حتی ممکن است دچار آسیب ناگهانی شوند.

2- مدت زمان استفاده: مدت زمانی که شما هر روز با هدفون صداها را گوش می‌دهید نقش مهمی در ایجاد آسیب شنوایی دارد. استفاده‌ی طولانی مدت به آسیب بیشتر در گوش‌ها منجر می‌شود و کم‌شنوایی را بیشتر می‌کند.

3- صداهای پس زمینه: استفاده از هدفون در مکان‌هایی با سر و صداهای پس زمینه‌ی بالا (مثلاً در مترو یا خیابان‌های شلوغ) ممکن است باعث افزایش میزان صداهای مورد نیاز برای شنیدن باشد و با بلند کردن ولوم صدا به آسیب شنوایی منجر شود.

4- حساسیت‌های فردی: حساسیت گوش‌ها به صداها به افراد مختلف متغیر است. برخی افراد ممکن است به طور طبیعی حساسیت بیشتری نسبت به صداها داشته باشند و در معرض خطر آسیب شنوایی بیشتری باشند.

5- سن: افزایش سن موجب ضعف ساختارهای سلولی در حلزون شنوایی می‌شود و باعث می‌شود حلزون توانایی کمی در تحمل صدای بلند داشته باشد و راحت‌تر آسیب ببیند. علاوه بر اینکه ترمیم خودبه‌خودی افت شنوایی موقتی که به‌دنبال ورود صدای بلند به گوش‌ها ایجاد می‌شود، کمتر امکان‌پذیر می‌شود.

چه مقدار صدا خیلی بلند و آسیب‌رسان است؟

میزان صدای خیلی بلند و آسیب‌رسان به گوش‌ها بستگی به مدت زمان ورود صدا، شدت آن و حساسیت شخصی به صداها دارد. اما به طور کلی، میزان صدایی که بالاتر از 85 دِسی‌بِل باشد و به مدت طولانی (مثلاً چند ساعت) به گوش‌ها وارد شود، می‌تواند باعث آسیب به شنوایی شود.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند که مدت زمان شنیدن صدا با شدت 85 دِسی‌بِل در یک روز، حداکثر تا 8 ساعت باشد. از آنجایی که شاخص بلندی صدا (دِسی‌بِل) لگاریتمی است، با افزایش هر 3 دِسی‌بِل در شدت صدا، زمان مجاز شنیدن آن به نصف کاهش می‌یابد. به عنوان مثال، اگر شدت صدا 88 دِسی‌بِل باشد، توصیه می‌شود که مدت زمان شنیدن آن حداکثر 4 ساعت در یک روز باشد. به همین ترتیب برای بلندی صدای 91 دِسی‌بِلی 2 ساعت ، برای بلندی صدای 94 دِسی‌بِلی 1 ساعت، و برای بلندی صدای 94 دِسی‌بِلی نیم ساعت و …

صداهای خیلی بلند مثل صدای انفجار، موتورهای جت، کنسرت‌های زنده با صدای زیاد و دستگاه‌های صوتی با شدت بالا می‌توانند به سرعت و ناگهانی به گوش‌ها آسیب جدی وارد کنند.

نشانه‌های کم‌شنوایی ناشی از هدفون چیست؟

آگاهی از نشانه‌ها و علائم آسیب شنوایی ناشی از استفاده از هدفون برای اتخاذ اقدامات سریع جهت حفاظت از گوش‌هایتان بسیار مهم است. هرچند هدفون‌ها تجربه‌ی صوتی جذابی را ارائه می‌دهند، استفاده ی طولانی و ناایمن می‌تواند منجر به از دست دادن شنوایی غیرقابل بازگشت شود. در زیر تعدادی از نشانه‌هایی که باید به آن‌ها توجه کنید، ذکر شده است:

۱. احساس زنگ یا وزوز: تینیتوس، که اغلب به عنوان یک صدای منقطع یا مداوم اضافی (شبیه سوت یا صدای جیرجیرک یا صدای پَر زدن حشرات یا آبشار و …) توصیف می‌شود، ممکن است نشانه‌ی اولیه‌ای از آسیب شنوایی باشد. اگر این احساس را پس از استفاده از هدفون تجربه کردید، این یک سیگنال قرمز است که ممکن است گوش‌هایتان را در معرض سطوح بلندی صوتی مضر و نا ایمن قرار داده‌اید.

۲. گُنگ شنیدن یا شنیدن ناواضح: اگر متوجه شوید که صداها ضعیف، ناواضح و گنگ شنیده می‌شوند، حتی پس از خارج کردن هدفون‌ها، ممکن است نشانه‌ای از آسیب موقت یا دائمی به شنوایی باشد. این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد که سلول‌های مویی حساس در گوش داخلی به علت شنیدن صداهای بلند آسیب ببینند.

۳. دشواری در فهم مکالمات: از دست رفتن شنوایی می‌تواند باعث دشواری در درک مکالمات شود، به ویژه در محیط‌های پُر نویز. اگر متوجه شدید که اغلب از مردم می‌خواهید که کلام خود را تکرار کنند یا در درک کلام دیگران یا صدای تلویزیون به مشکل بر خورده اید، ممکن است زمان آن باشد تا عادات استفاده از هدفون‌تان را مورد بازنگری قرار دهید.

۴. حساسیت به صداهای بلند: شنیدن صداهای بلند به طور مداوم از طریق هدفون می‌تواند منجر به هیپراکوزی، یک وضعیت که صداهای روزمره به صورت ناخوشایند و یا حتی دردناک تبدیل می‌شوند، شود. اگر متوجه شدید که اخیرا به صداهایی که قبلاً تحمل می‌کردید و برای شما زیاد بلند نبوند، واکنش ناخوشایند نشان می‌دهید، این یک نشانه است که شنوایی‌تان ممکن است آسیب دیده باشند.

۵. خستگی یا درد گوش: استفاده‌ی طولانی از هدفون‌ها با صداهای بلند می‌تواند به خستگی یا ناراحتی گوش منجر شود. اگر پس از استفاده از هدفون‌ها در ولوم‌های زیاد، درد، فشار یا احساس پُر بودن در گوش‌هایتان را تجربه کردید، این یک هشدار است که ممکن است گوش‌هایتان رادر معرض صداهای نا ایمن قرار داده‌اید.

اگر هر یک از این نشانه‌ها را در خود تشخیص داده اید، ضروری است تا هر چه سریع‌تر اقدامات لازم را برای حفاظت از شنوایی خود انجام دهید که می‌تواند شامل حضور در مراکز تخصصی شنوایی شناسی و چک‌آپ کامل شنوایی، کاهش ولوم صدای هدفون، محدود کردن مدت زمان استفاده از هدفون یا خرید هدفون‌های دارای فناوری کاهنده‌ی نویز و یا دارای عایق صوتی بهتر باشد. به خاطر داشته باشید که جلوگیری همیشه بهتر از درمان است اگر به حفظ سلامتی شنوایی اهمیت می‌دهید.

فکر می‌کنم به علت شنیدن موسیقی با صدای خیلی بلند، شنوایی‌ام کم شده است: آیا کم‌شنوایی ناشی از هدفون‌ها قابل برگشت و بهبود است ؟

متأسفانه، درصورتی که کم‌شنوایی شما دائمی شده باشد، هیچ راهی برای جبران آسیب وارده به گوش داخلی وجود ندارد. هنگامی که سلول‌های مویی گوش داخلی شما به حدی از بین می‌روند که نتوانند خود را ترمیم کنند، تا آخر عمر بهبودی نخواهند داشت.

 در حال حاضر در هیچ جای دنیا روش دارویی و یا جراحی برای بازیابی یا بهبود سلول‌های آسیب دیده در حلزون گوش وجود ندارد. پس فقط به پیشگیری از کم‌شنوایی فکر کنید!

چه کسانی بیشتر در معرض خطر کم‌شنوایی ناشی از هدفون‌ها هستند؟

کم‌شنوایی ناشی از استفاده از هدفون‌ها می‌تواند همه افراد را تحت تأثیر قرار دهد، اما برخی افراد به عنوان گروه‌های مستعدتر به آسیب شنوایی ناشی از هدفون‌ها می‌باشند. این گروه‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

1- خردسالان و کودکان: متاسفانه استفاده از هدفون در خردسالان و کودکان بسیار شایع شده است. خانواده‌ها برای رهایی از صدای گیم‌ها، برنامه‌های کودک در تلویزیون و موزیکی که مورد علاقه‌ی کودکان‌شان است، اقدام به تهیه‌ی هدفون برای کودکان می‌کنند. هدفون‌هایی که غالبا ارزان و بی‌کیفیت هستند و کودکان پس از مدتی به شنیدن صدای موزیک یا گیم، با صدای بلند عادت می‌کنند و بدور از چشم والدین ولوم صدا را زیاد می‌کنند و متاسفانه آسیب شنوایی در آن‌ها زیاد مشاهده می‌شود.

 

 

 

2- نوجوانان و جوانان: نوجوانان و جوانان معمولاً بیشتر از بزرگترها به موسیقی با صدای بلند و هدفون‌ها علاقه دارند. علاوه بر این که در سن علاقه‌ی شدید به گیم‌ها هستند و برای لذت بردن بیشتر از گیم‌ها، ولوم صدا را بالاتر می‌برند. این افراد ممکن است تا مدت زمان بیشتری صدا را با هدفون‌ها گوش کنند و در نتیجه به آسیب شنوایی ناشی از آن‌ها دچار شوند.

 

3- افرادی با سابقه‌ی کم‌شنوایی: افرادی که از پیش دچار آسیب‌های شنوایی در حلزون و عصب شنوایی هستند، مستعدتر به تأثیرات منفی هدفون‌ها هستند. در واقع، استفاده نادرست از هدفون‌ها می‌تواند وضعیت شنوایی ضعیف‌تر را تشدید کند.

4- کارگران و صنعتگران: افرادی که در محیط‌های صنعتی یا کارگاه‌هایی با صدای بلند و ناگهانی کار می‌کنند، ممکن است به طور مستمر با صداهای زیادی در تماس باشند. در نتیجه، اگر به هنگام استراحت از هدفون‌ها استفاده کنند، ریسک کم‌شنوایی بیشتری دارند. علاوه بر این اگر در محیط کار از هدفون برای جوابگویی به تلفن استفاده کنند، خطر بیشتری برای شنوایی خواهند داشت.

5- افرادی با تاریخچه‌ی استفاده‌ی نادرست از هدفون‌ها: افرادی که به صورت مداوم و به مدت طولانی از هدفون‌ها با شدت صدای بالا برای شنیدن موسیقی استفاده کرده‌اند و خصوصا کسانی که در محیط های شلوغ از هدفون‌ها استفاده می‌کنند و ناچارند ولوم صدای هدفون را بالاتر ببرند.

6- سالمندان: که به علت ضعف ساختار‌های سلولی ناشی از افزایش سن بیشتر در معرض خطر کم‌شنوایی هستند. خصوصا استفاده از هدفون‌های داخل گوشی برای سالمندان ریسک بیشتری برای کم‌شنوایی را ایجاد خواهد کرد.

آیا برخی هدفون‌ها نسبت به بقیه کم خطرتر هستند؟

برخی انواع هدفون‌ها می‌توانند نسبت به بقیه هدفون‌ها کم خطرتر باشند، اگرچه این مسئله به استفاده صحیح از هدفون و توجه به جزئیات مربوطه بستگی دارد. انواع هدفون‌هایی که ممکن است کمتر آسیب شنوایی ایجاد کنند عبارتند از:

1- هدفون‌های دارای سیستم کاهش نویز: این نوع هدفون‌ها دارای فناوری‌هایی هستند که میزان نویز محیطی را کاهش می‌دهند. با استفاده از این هدفون‌ها، شما می‌توانید صدای موسیقی یا مکالمات را با میزان صدای کمتری از محیط اطراف شنود کنید، بنابراین نیاز به تنظیم صدای بلندتر کاهش می‌یابد.

2- هدفون‌های با کیفیت و حرفه‌ای: هدفون‌های با کیفیت صدای خوب معمولاً توانایی تولید صدا با کیفیت بالا را دارند، بدون نیاز به افزایش میزان صدا تا حد زیاد. این می‌تواند به کاهش نیاز به صدای بلندتر و در نتیجه به حفظ شنوایی کمک کند.

3- هدفون‌های رو گوشی نسبت به هدفون‌های داخل گوشی به علت دور بودن از پرده‌ی گوش و توزیع یکنواخت صدا و عدم رزونانس (تشدید) صدا در مجرای گوش ارجحیت دارند. خصوصا اگر از انواع مرغوب تهیه شوند، پد کاهش نویز حرفه‌ای داشته باشند و بیسیم باشند.

4- هدفون‌های القایی(انتقال استخوانی) هم به علت مسدود نکردن مجرا نسبت به هدفون‌های داخل گوشی ارجحیت دارند ولی بیشتر در محیط‌های آرام یا در طبیعت قابل استفاده هستند. چون باز بودن مجرای گوش باعث تداخل صدای هدفون با صدای محیط خواهد شد.

 

 

 

خطرات و عوارض ناشی از استفاده‌ی مکرر از هدفون‌ها چیست:

  • از دست دادن یا اختلال شنوایی موقت یا دائمی و پیشرونده.

  • پیرگوشی زودرس.

  • وزوز گوش (شنیدن صدای اضافی گوش) که ابتدا موقت و بعدا دائمی خواهد بود.

  • هایپر اکوزی یا حساسیت بیش از حد به صدای بلند.

  • خارش ، سوزش و عفونت مجرای گوش (در کسانی که از هدفون‌های داخل گوشی استفاده می‌کنند و بهداشت گوش را رعایت نمی‌کنند و موجب انتقال باکتری‌ها به مجرای گوش می‌شوند…)

  • سوزش، درد و التهاب در گوش.

  • تجمع جرم گوش در عمق مجرای گوش (در صورت استفاده از هدفون‌های درون گوشی)

 

چگونه از کاهش شنوایی هنگام گوش دادن به موسیقی از طریق هدفون جلوگیری کنیم؟

انجام اقداماتی برای جلوگیری از آسیب شنوایی از طریق استفاده از هدفون آسان است. اگر نمی‌خواهید برای همیشه به شنوایی خود آسیب وارد کنید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که از انبوه اطلاعاتی که در اختیار داریم برای انتخاب هوشمندانه و محافظت از گوش خود استفاده کنید. آگاهی چیز ارزشمندی است. اگر همیشه به راه‌های ایمن برای لذت بردن از موسیقی فکر می‌کنید، از اعمال مضر دوری خواهید کرد. با در نظر گرفتن این موضوع، چه اقداماتی را می‌توانید برای محافظت بهتر از شنوایی خود در برابر کاهش شنوایی ناشی از نویز ناشی از هدفون انجام دهید؟

1- صدا را کم کنید

واقعا به همین سادگی است. صدای 80 دِسی‌بِل را می‌توان بیش از 25 ساعت به طور مستقیم و بدون خطر آسیب شنوایی گوش داد. در گوشی‌های آیفون، این مقدار حدود 60 درصد حداکثر صدا است. با صدای 60 درصد، شما همچنان می‌توانید به وضوح موسیقی خود را بشنوید، و با هدفون‌های با کیفیت خوب، می‌توانید با هر ضربان حال و هوایی داشته باشید. کنترل‌کردن صدا ساده‌ترین راه برای جلوگیری از هر گونه مشکل در کاهش شنوایی مرتبط با هدفون است.

در مورد کودکانی که از هدفون استفاده می‌کنند، والدین باید به طور تصادفی و چندین بار در روز هدفون را از گوش کودک برداشته و بلندی صدا را کنترل کنند و اگر کودک با صدای بلند مشغول استفاده از هدفون است، ولوم را کم کنند یا هدفون را از او بگیرند.

2- تنظیم کنترل روی گوشی‌ها

اکثر تلفن‌ها تنظیماتی دارند که به شما امکان می‌دهند حداکثر میزان صدا را تنظیم کنید تا تصادفاً از حد مطمئن تجاوز نکنید. برای جستجوی این ویژگی به منوی تنظیمات بروید، یا اگر نتوانستید آن را پیدا کنید، آن را به صورت آنلاین جستجو کنید.

3- در محیط‌های پُر سر و صدا، صدا را زیاد نکنید.

فرض کنید در خیابان در حال رفت و آمد هستید و سروصدا مزاحم شنیدن‌تان می‌شود، یا سوار اتوبوس یا مترو هستید و صدای موتور یا مسافرین، تمرکز شما را به هم می‌زند. وسوسه می‌شوید که صدا را زیاد کنید. موسیقی بلندتر هم به کاهش نویز کمک می‌کند و هم شنیدن آن را آسان‌تر می‌کند. نویز پس زمینه واقعاً می‌تواند مانع لذت بردن از آهنگ شود. اما افزایش صدا، سطح دسی‌بلی را که گوش‌های شما تجربه می‌کند افزایش می‌دهد و خطر آسیب شنوایی را به دنبال دارد. برای کاهش نویز پس زمینه، به جای افزایش صدا، سعی کنید از هدفون‌های دارای فن آوری کاهش نویز استفاده کنید.

4- محدود کردن زمان استفاده از هدفون.

اگر عاشق گوش دادن به موسیقی با صدای بلندتر هستید، مطمئن شوید که این کار را زیاد انجام ندهید. مدت زمان قرار گرفتن در معرض صدا کلیدی است. شما می‌توانید با ۱۰۲ دسی‌بل به موسیقی گوش دهید – میانگین حداکثر صدا در تلفن هوشمند – قبل از این که خطرناک شود، حدود ده دقیقه. برای خود محدودیت زمانی تعیین کنید و به آن پایبند باشید. توصیه می‌شود قبل از محدودیت زمانی برای محافظت از شنوایی خود توقف کنید. اگر واقعاً مجبورید آهنگی را با صدای کامل پخش کنید، مطمئن شوید که فقط یک آهنگ است و به گوش خود فرصت دهید تا پس از آن بهبود یابد.

5- از هدفون‌های رو گوشی استفاده کنید.

هدفون‌های رو گوشی، در مقایسه با هدفون‌های داخل گوشی، برای استفاده، کم خطرتر هستند، زیرا صدا را به طور مستقیم به پرده‌ی گوش اعمال نمی‌کنند. البته در صورت استفاده‌ی مستمر و با ولوم زیاد، آن‌ها نیز می‌توانند آسیب شنوایی را موجب شوند.

6- قانون 60/60 را دنبال کنید

ما طرفدار قانون 60/60 برای جلوگیری از کاهش شنوایی در اثر استفاده از هدفون هستیم. پیروی از آن بسیار آسان است، اما می‌تواند آسیب به شنوایی شما را محدود کند. این قانون بر دو نکته تاکید می‌کند. اول قرار گرفتن در مدت زمان محدودتر در معرض صدای بلندِ موسیقی و دوم ولوم صدای کمتری که از طریق هدفون گوش داده می‌شود. در این قانون شما مجاز هستید که نهایتا به مدت 60 دقیقه با ولوم 60 درصد موسیقی را از طریق هدفون گوش کنید و استفاده بیش از آن برای شنوایی خطرناک است. محدود کردن ولوم، زمان استفاده و رعایت وقفه بین زمان‌های استفاده از هدفون، احتمال آسیب شنوایی را به شدت کاهش می‌دهد و اگر چنین اتفاقی افتاده باشد، سلول‌های حسی شنوایی شما، زمان دارند تا خود را ترمیم کنند.چک‌آپ‌های منظم شنوایی و درخواست کمک حرفه‌ای در صورت نیاز

چک‌آپ‌های منظم شنوایی (ادیومتری سالانه) و مشورت با متخصصین شنوایی شناسی، گام‌های بسیار حیاتی، جهت تشخیص هرچه سریع‌ترِ خطرات ناشی از استفاده از هدفون‌ها برای گوش‌های شماست.

افت شنوایی ناشی از استفاده‌ی نادرست از هدفون، ممکن است به تدریج و به طور ناشناخته ایجاد شود و اغلب تا زمانی که افت شنوایی کاربر هدفون، به میزان قابل توجهی نرسد، علائم چندانی ندارد. با چک‌آپ‌های منظم شنوایی، می‌توانید تغییرات در حساسیت شنوایی‌تان را نظارت کنید و مشکلات احتمالی را در مراحل ابتدایی تشخیص دهید. این چک‌آپ‌ها معمولاً شامل مجموعه‌ای از آزمون‌ها هستند که حساسیت شنوایی شما را ارزیابی کرده، عملکرد بخش‌های مختلف گوش شما را بررسی نموده و نشانه‌های هرگونه افت شنوایی را شناسایی می‌کنند تا متخصص شنوایی شناسی بتواند پروتکل‌های لازم جهت حفاظت از شنوایی شما را تعیین کند.

اگر کودک شما از هدفون استفاده می‌کند لازم است حتما به طور دوره‌ای و حداقل سالانه، شنوایی او در مراکز شنوایی شناسی مورد چکاپ قرار گیرد.

همکاران ما در انستیتو ادیولوژی آریانا با تجهیزات کامل کامپیوتری در زمینه‌ی چکاپ شنوایی کودکان (از 6 سال به بالا)نوجوانان و و بزرگسالان همراه و یاری‌رسان شما هستند.

در صورت نیاز به کمک و یا اطمینان از سلامت شنوایی با تلفن های 9-88107090 تماس ، مشاوره و اقدام به پذیرش نمایید.

مطالعه ی بیشتر:

ضرورت چکاپ دوره ای شنوایی میانسالان و سالمندان

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
Cresta Help Chat
Send via WhatsApp