تجویز سمعک پشت گوشی مخفی (RIC_RITE) هوشمند و فراهوشمند

سمعک پشت گوشی مخفی (RIC_RITE)

یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین سمعک‌های تولید شده در اکثر برندها، سمعک RIC (ریک) است.

RIC مختصر عبارت Reciever In the Canal

و RITE مختصر عبارت Reciever In The Ear

و به سمعکی اطلاق می‌شود که رسیور آن به جای اینکه داخل جلد خودش قرار گرفته باشد، داخل گوش فرد کم‌شنوا جای می‌گیرد و با یک رشته سیم نازک به سمعک (که در پشت گوش قرار می‌گیرد) متصل می‌شود. در برخی کمپانی‌ها این سمعک‌ها RCT هم نامیده می‌شوند: (Reciever Canal Technology)

اجزای سمعک ریک:

  • کیس سمعک که محفظه‌ای پلاستیکی و شامل میکروفن‌ها، باتری، پروسسور و آمپلی‌فایر و مدارات وایرلس می‌باشد و چون رسیور در این محفظه قرار ندارد، از حجم سمعک کاسته شده، کوچکتر می‌شود و پشت لاله‌ی گوش مخفی می‌گردد و رنگ آنها معمولا با رنگ موی مراجعه کننده سِت می‌شود تا لای موها کمتر پیدا باشد.

  • قطعه‌ی رسیور یا ریز بلندگوی سمعک: به وسیله‌ی قالب یا قطعه‌ای سیلیکونی (به نام Dome) داخل مجرای گوش فیکس می‌شود تا بیرون نیاید و نیفتد. رسیور سمعک بر اساس وضعیت شنوایی مراجعه کننده از بین 4 نوع S، M، P و یا SP توسط متخصص شنوایی انتخاب می‌شود.

  • رشته سیم نازک (Ear Wire) که معمولا بی‌رنگ بوده و طول آن متناسب با ارتفاع گوش مراجعه کننده انتخاب می‌شود.

    • باتری سایز 10 با برچسب زرد بسته به افت شنوایی و ساعات استفاده، بین 3 تا 7 روز کارایی دارد.

    • باتری سایز 312 با برچسب قهوه‌ای بسته به افت شنوایی و ساعات استفاده، بین 5 تا 9 روز کارایی دارد.

    • باتری سایز 13 با برچسب نارنجی که بسته به افت شنوایی و ساعات استفاده، بین 7 تا 12 روز کارایی دارد.

      قالب سمعک که رسیور داخل آن قرار می‌گیرد یا دامی که قطعه‌ای نرم و سیلیکونی است و به جای قالب استفاده می‌شود.

      نوع باتری

      باتری سمعک‌های RIC، عموما از سایز 10 یا 312 و یا 13 می‌باشد.

  • در برخی کمپانی‌ها، سمعک‌های RIC سوپر پاور با باتری 675 هم تولید شده‌اند که چندان عمومیتی ندارند.

    سمعک‌های ریک، انواع شارژی هم دارند که به وسیله‌ی یک پایه‌ی شارژ (داکت شارژ) شارژ می‌شوند و نیاز به باتری معمولی ندارند و برای سالمندان کم‌شنوایی که در تعویض باتری دچار مشکل هستند تجویز می‌شوند.

    مزایای سمعک‌های ریک

    1. کوچک و سبک بودن: سمعک‌های ریک بین 30 تا 50 درصد نسبت به سمعک‌های پشت گوشی معمولی (کلاسیک) کوچک‌تر و سبک‌تر هستند. لذا برای کاربرانی که کوچک بودن سایز سمعک و مخفی بودن سمعک‌ها اهمیت دارد، مناسب هستند.

    2. استفاده از میکروفن دایرکشنال: استفاده از میکروفن جهت‌دار در سمعک‌های ریک این امکان را برای کاربر سمعک ایجاد می‌کند که در محیط‌های شلوغ، صدای گفتاری را با کیفیت خیلی بالاتری بشنود. پردازنده‌ی هوشمند سمعک‌های ریک طوری طراحی شده است که به محض این که اطراف کاربر سمعک شلوغ شود (مثلا در خیابان، رستوران، مدرسه، کارگاه و …) به طور اتوماتیک صدای رو به رو را تقویت موثرتری کند و صداهای مزاحم را کاهش دهد. جالب اینکه جهت‌داری این میکروفن‌ها به وسیله‌ی نرم‌افزاری که برخی شرکت‌ها برای نصب بر روی موبایل ارائه کرده‌اند، قابل انتخاب است. به عنوان مثال کاربر سمعک می‌تواند در یک همایش یا تئاتر طوری میکروفن‌های سمعک را تنظیم کند که فقط صداهای زاویه‌ی باریکی از رو به روی خودش را دریافت کند و صداهای پیرامون را کاهش دهد.

    3.  مخفی بودن: به علت کوچک بودن سایز سمعک و استفاده از یک سیم نازک به جای تیوب (شلنگ) قالب، این سمعک ها به خوبی پشت لاله‌ی گوش مخفی می‌شوند و خصوصا در خانم‌هایی که موهای بلندی داشته باشند، تقریبا پیدا نیستند.

    4. مجهز بودن به مدار وایرلس و ارتباط سمعک‌ها با یکدیگر: سمعک‌های ریک به وسیله‌ی مدار وایرلس ارتباط دائمی با یکدیگر دارند. این ارتباط ضمن افزایش کارایی سمعک در محیط‌های پُر چالش همچون وزش باد و محیط‌های شلوغ و نویزی، موجب می‌شود که بتوان کلیدهای سمعک‌ها را هم به طور وایرلس به یکدیگر متصل کرد. به عنوان مثال وقتی ولوم یک سمعک توسط کاربر سمعک کم شود، صدای سمعک گوش مقابل نیز به طور خودکار کم خواهد شد.

    5. امکان استفاده از ولوم کنترل و دکمه‌ی تغییر برنامه‌ی شنیداری: دکمه‌ی ولوم کنترل بر روی سمعک‌های ریک این امکان را می‌دهد که کاربر بتواند در برخی محیط‌ها، صدای سمعک را کم و زیاد کند. دکمه‌ی تغییر برنامه هم زمانی استفاده می‌شود که متخصص شنوایی برای سمعک چند برنامه‌ی شنیداری تعریف می‌کند. (برنامه‌ی محیط آرام، برنامه‌ی تلفن، برنامه‌ی TV و …) و این امکان را به کاربر می‌دهد که بتواند با تغییر برنامه، صدای مناسب‌تری را دریافت کند. این قابلیت یکی از مزایای خوب سمعک‌های ریک نسبت به سمعک‌های نامرئی است.

    6. امکان تعبیه‌ی مدار تله کویل (T-coil): مدار تله کویل، مداری القایی در برخی سمعک‌هاست که در سمعک‌های نامرئی امکان نصب ندارد. این مدار موجب می‌شود که کاربر سمعک هنگام صحبت کردن با تلفن بتواند میکروفن‌های سمعک را نیمه‌فعال یا غیرفعال کند و صدا را از طریق القای میدان مغناطیسی اطراف گوشی تلفن به مدار تله کویل و بدون مزاحمت اصوات محیطی، بشنود.

    7. انعطاف‌پذیری بهتر با کم‌شنوایی: از آن‌جایی که سمعک‌های ریک، رسیور (ریز بلندگو) قابل تعویض دارند که به راحتی توسط متخصص شنوایی تعویض و نصب می‌شود و قدرت‌های مختلفی از جمله S ،M ،P وSP دارند، این امکان وجود دارد تا در صورتی که افت شنوایی کاربر سمعک زیادتر شد، رسیور تعویض شود و با تنظیم مجدد، سمعک قابل استفاده شود. در صورتی که در سمعک‌های نامرئی این امکان وجود ندارد و اگر افت شنوایی فرد کم‌شنوا، تغییر زیادی داشته باشد، باید سمعک‌ها کلا عوض شوند و این مستلزم هزینه‌ی خرید مجدد سمعک خواهد بود. به دلیل استفاده از 4 مدل رسیور فوق، این سمعک‌ها در انواع کم‌شنوایی خفیف تا شدید قابل استفاده هستند.

    8. امکان فیتینگ باز: فیتینگ باز در مواردی لزوم پیدا می‌کند که الگوی افت شنوایی مراجعه کننده، شیب زیادی دارد و فرکانس‌های بم در ادیومتری (نوارگوش) انجام شده نزدیک به طبیعی ارزیابی شده باشند. در سمعک‌های نامرئی، اگر فرکانس‌های زیر افت زیادی داشته باشند و مجرای تهویه‌ی بزرگ نصب شود، به علت اینکه میکروفن داخل مجرای گوش نصب شده است، صدایِ نشت یافته از ونت را تقویت می‌کند و سمعک سوت خواهد زد. اما به علت دور بودن میکروفن از دهانه‌ی مجرای گوش در سمعک‌های ریک، این اتفاق نخواهد افتاد و سمعک سوت نخواهد زد.

    9. امکان استفاده از مدار بلوتوث: اکثر سمعک‌های ریک مجهز به مدار بلوتوث هستند و به کمک این مدار می‌توان به همه گوشی‌های آیفون (از سری 8 به بعد) و برخی از گوشی‌های اندرویدی جدید متصل و سمعک حالت هندزفری پیدا کند. این قابلیت هنگام گوش دادن به پیام‌های صوتی خصوصی و یا مکالمه در محیط‌های شلوغ، بسیار کمک کننده خواهد بود. همه برندهای مطرح سمعک‌های ریک، نرم‌افزاری دارند که در تلفن همراه نصب می‌شود و به کمک بلوتوث، به کاربر سمعک این امکان را می‌دهد تا عملکردهای سمعک (از جمله ولوم، تغییر برنامه، جهت‌داری میکروفن و …) را کنترل کند.

    10. کیفیت صدای خوب به علت قرارگیری ریز بلندگوهای سمعک نزدیک پرده‌ی گوش.

    11. امکان تجویز در مواردی که مجرای گوش بسیار تنگ است و امکان تجویز سمعک داخل گوشی و نامرئی وجود ندارد.

    12. امکان تجویز در کم‌شنوایی‌های مینیمال (خیلی جزئی)

    13. امکان تجویز دِگرسویی در افرادی که یک گوش ناشنوا و یک گوش کم‌شنوا دارند.

      یکی از مشکلاتی که در گذشته مبتلایان به کم‌شنوایی یک طرفه و ناشنوایی گوش دیگر داشتند این بود که فقط این امکان وجود داشت که در گوشِ کم‌شنوا سمعک را استفاده کنند و در گوش مقابل ممکن نبود سمعک تجویز شود و اگر کسی در سمت گوش ناشنوا قرار می‌گرفت باید سر خود را می‌چرخانید تا صدا را از سمت دارای سمعک بشنود. اکنون با طراحی و ساخت سمعک‌های وایرلس در مدل‌های ریک، سمعک CROS ابداع شده است که صدا را از سمت گوش ناشنوا به سمعک گوش بهتر منتقل می‌کند ومشکل نشنیدن از سمت فاقد سمعک کاملا حل خواهد شد.

    14. امکان تجویز و تحویل در یک جلسه و بدون نیاز به قالبگیری. که در تجویزهای اورژانسی یا مراجعین شهرستانی بسیار کمک کننده است.

    معایب سمعک‌های ریک

    1. این سمعک‌ها ظریف هستند و برای سالمندانی که توانایی حرکات ظریف در دستان خود ندارند، گزینه مناسبی نیستند.

    • سیم رسیور این سمعک‌ها ظریف است و در صورت استفاده نادرست ممکن است پاره شود و نیاز به تعویض پیدا کند.

    • این سمعک‌ها به علت کوچک بودن، امکان گم شدن بیشتری نسبت به سمعک‌های پشت‌گوشی معمولی (کلاسیک) دارند.

    • به علت قرار گرفتن پشت‌ گوش، در معرض رطوبت و چربی پوست و موها هستند.

    • به علت قرار گرفتن سمعک در پشت لاله‌ی گوش، ویژگی‌های صوتی طبیعی لاله‌ی گوش که به مکان‌یابی (جلو یا عقب بودن منبع صدا) کمک می‌کند، حذف می‌شود. البته در سمعک‌های فراهوشمند، این ویژگی به وسیله‌ی آپشن خاص سمعک تآمین و جبران می‌شود.

    • چون وزن سبکی دارند نسبت به سمعک‌های پشت گوشی مرسوم که سنگین‌تر هستند و وزن آن‌ها احساس می‌شود، احتمال گم شدن بیشتری دارند.

    تجویز سمعک‌ها ریک را برای این افراد توصیه نمی‌کنیم:

    1. سالمندان بالای سن 80 سال و سالمندانی که حرکات ظریف دست آن‍‌ها دچار مشکل شده است و یا ضعف شدید بینایی دارند.

    2. سالمندان مبتلا به بیماری پارکینسون و اختلال حافظه.

    3. کودکان زیر 8 سال.

    4. ورزشکاران و کسانی که هایپرهیدروز (تعریق زیاد) ناحیه سر دارند و خانم‌هایی که دچار گرگرفتگی هستند و موهای سرشان خیس می‌شود.

    5. مراجعینی که پرده‌ی گوش آن‌ها سوراخ است و یا ترشح زیادی از گوش دارند.

    6. مراجعینی که ترشح جرم گوش آن‌ها خیلی زیاد است.

    7. کسانی که قسمت بالای لاله‌ی گوش به پوست سر چسبیده است و شکاف با عمق مناسب جهت قرار گرفتن سمعک ریک بالای لاله‌ی گوش ندارند.

    8. کسانی که به طور مادرزاد لاله‌ی گوش ندارند (میکروشیا) یا لاله‌ی گوش دفرمه است یا به دنبال حادثه لاله‌ی گوش را از دست داده‌اند.

    برند های سمعک ریک و قیمت تمام شده آن‌ها

     اگرچه تمامی برندهای اصلی و معتبر سمعک در دنیا سمعک‌های RIC را تولید می‌کنند، سایز و آپشن‌ها و تکنولوژی مورد استفاده در این برندها با یکدیگر متفاوت است .

    برند های مطرح سمعک‌های ریک که در انستیتو ادیولوژی آریانا تجویز می‌شوند شامل:

     OTICON دانمارک با نام RITE و MINI RITE

     SIGNIA(SIEMENS) آلمان با نام PURE

     PHONAK سوییس با نام تجاری AUDEO

    می‌باشند. بسته به تکنولوژی مورد استفاده و برند سمعک و کشور سازنده‌ی این سمعک‌ها، قیمت تمام‌شده‌ی این سمعک‌ها می‌توانند متفاوت باشند و برای هر فرد کم‌شنوا، سمعک از مدل و برند خاص با توجه به کم‌شنوایی او تجویز خواهد شد.

    جهت اطلاع از قیمت‌های تمام شده سمعک‌های RIC لازم است با مراجعه‌ی حضوری و ارائه برگه آزمایش شنوایی جدید (که بیش از یک سال از تاریخ انجام آن نگذشته باشد) و یا انجام آزمایش شنوایی مجدد (در صورت لزوم) و طی مراحل مشاوره‌ی سمعک، قیمت آن‌ها را استعلام نمایید و سپس اقدام به ثبت سفارش کنید.

    مراحل تجویز، ثبت سفارش و تحویل سمعک‌های ریک

    اگر مبتلا به کم‌شنوایی هستید و این کم‌شنوایی زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است و پیدا نبودن سمعک برای شما اهمیت دارد، ممکن است سمعک‌های ریک برای شما قابل تجویز باشد.

    مراحل ثبت سفارش سمعک نامرئی به شرح زیر است:

    1. مراجعه‌ی حضوری به کلینیک شنوایی شناسی (اگر سوابق آزمایش‌های شنوایی شما در دسترس است حتما به همراه داشته باشید).

    2. تاریخچه‌گیری کم‌شنوایی توسط متخصص شنوایی‌شناسی. در این تاریخچه‌گیری شروع کم‌شنوایی، علت احتمالی کم‌شنوایی، بیماری‌های مرتبط با کم‌شنوایی و … ثبت می‌شود.

    3.   معاینه‌ی مجرای گوش و پرده‌ی گوش. در این معاینه قطر مجرای گوش، میزان جرم موجود در گوش، سلامت پرده‌ی گوش، پُر مویی مجرای گوش و قوام غضروفی مجرای گوش بررسی می‌شود.

    4. آزمایش بررسی عملکرد گوش میانی یا تمپانومتری که سلامت عملکرد پرده‌ی گوش و گوش میانی در انتقال صدا را بررسی می‌کند.

    5. ادیومتری یا شنوایی سنجی که آستانه‌های شنوایی در فرکانس‌های مختلف ثبت می‌شوند و میزان درک کلمات ( که در تجویز سمعک بسیار حائز اهمیت می‌باشد) ثبت می‌شود.

    6. مشاوره‌ی سمعک که با بررسی سن، سبک زندگی، شغل، نیازهای شنیداری، سطح نویزِ محیط زندگی و کار، وضعیت مجرا و پرده‌ی گوش، آپشن‌های مورد نیاز سمعک، توانایی درک گفتار، سطح هوشیاری مراجعه کننده، وضعیت عملکرد دست‌ها و وضعیت بینایی و … امکان کاندیداتوری برای سمعک ریک تعیین شده و اعلام هزینه می‌شود.

    7. در صورتی که لازم باشد سمعک ریک با قالب تحویل شود، مرحله بعدی قالبگیری مجرای گوش است که با دقت فراوان انجام می‌شود. (اگر امکان تجویز سمعک‌های ریک بدون قالب میسر باشد، قالبگیری لازم نیست و می‌توان سمعک را تجویز و تنظیم کرد و تحویل داد)

    8. ارسال قالب به لابراتوار جهت ساخت و طی مراحل کنترل کیفیت.

    9. حضور مجدد مراجعه کننده و چک کردن راحتی قالب در مجرای گوش و تنظیم سمعک با کامپیوتر.

    10. آموزش کامل نحوه‌ی استفاده، نظافت و نگهداری سمعک و روش عادت کردن به سمعک. مرحله‌ی آموزش استفاده از سمعک حدود 1 تا 1:30 ساعت به طول می‌انجامد و بهتر است اگر سن مراجعه کننده زیاد است، فردِ همراهی هم در جلسه‌ی تحویل حضور داشته باشد تا برای استفاده و نگهداری از سمعک بتواند به مراجعه کننده کمک کند.

    چه مواردی در نگهداری سمعک‌های ریک اهمیت دارند؟

    بهتر است با رعایت موارد زیر، کارایی و عمر سمعک‌های خود را افزایش دهید.

    • سمعک در دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار نگیرد.

    • سمعک‌های ریک به ضربه حساس هستند. بهتر است هنگام قرار دادن در مجرای گوش یا خارج کردن آن، زیر پای شما فرش باشد تا اگر از دست رها شد و زمین افتاد، ضربه‌ی جدی به سمعک وارد نشود.

    • هرگز با دست خیس، چرب یا آلوده سمعک، لمس نشود.

    • سمعک‌های ریک در کنار پوست و موی شما قرار می‌گیرند. چرب نبودن و خشک بودن موها هنگام استفاده اهمیت دارد.

    • قطعه‌ی رسیور سمعک داخل مجرای گوش قرار می‌گیرد. لذا پس از حمام، داخل مجرای گوش کاملا با گوش پاک کن تمیز شود سپس به کمک دستمال کاغذی دهانه‌ی مجرای گوش هم تمیز و چربی زدایی شود تا فیلتر سمعک کمتر با جرم گوش مسدود شود.

    • هر زمانی که سمعک ریک خود استفاده نمی‌کنید باید آن را در جعبه‌ی نگهدارنده (هارد باکس) قرار دهید تا از ضربه و گرد و خاک و تکان‌های شدید محافظت شود. هیچگاه سمعک را پس از در آوردن از گوش، داخل جیب یا کیف نیاندازید.

    • از باتری استاندارد، معتبر و دارای تاریخ مصرف طولانی مدت استفاده شود و به هیچ عنوان باتری ساعت داخل آن‌ها قرار نگیرد.

    • در تعویض باتری آن‌ها دقت شود که قطب مثبت و منفی باتری درست جای‌گذاری شود و اگر باتری سمعک در جهت عکس قرار داده شود، درب باتری بسته نخواهد شد و اگر با فشار اقدام به بستن درب باتری شود، آسیب جدی به سمعک وارد خواهد شد.

    • سمعک‌ها هر سال برای سرویس و جرم‌زدایی به لابراتوار ارسال شوند.

    • هر زمانی که سمعک‌ها استفاده نمی‌شوند، درب باتری حتما باز شود.

    • هنگام خواب بهتر است سمعک‌ها از گوش خارج شوند تا هم پوست مجرای گوش هوا بخورد و هم سمعک زمان کمتری روشن بماند.

    • برای تمیز کردن سمعک‌ها یا قالب آن‌ها، از دستمال کاغذی خشک یا پَدهای الکلی که کاملا الکل آن‌ها چکانده شده و فقط نمناک هستند استفاده شود.

    • در صورت شکسته شدن سمعک، هرگز با چسب، چسبانده نشوند و جهت تعمیر به مرکز ادیولوژی تحویل داده شوند.

    • شب‌ها و هنگام خواب، داخل محفظه‌ی محتوی قرص رطوبت گیر گذاشته شوند.

شاید ندانید:

سمعک اُتیکن Oticon

تجویز سمعک نامرئی هوشمند و فراهوشمند

تجویز سمعک شارژی هوشمند و فراهوشمند

 

 


 

keyboard_arrow_up
Cresta Help Chat
Send via WhatsApp